Apărarea Ucrainei nu reprezintă un interes „vital“ pentru SUA, consideră Trump şi rivalul său republican DeSantis

0
Publicat:

Fostul preşedinte american Donald Trump şi rivalul său probabil în viitoarea cursă la învestitura republicană pentru Casa Albă, Ron DeSantis, au declarat amândoi că apărarea Ucrainei nu face parte din "interesele vitale" ale Statelor Unite, transmite AFP.

Trump spune că războiul s-ar fi terminat în 24 de ore, dacă ar fi fost președinte FOTO EPA EFE
Trump spune că războiul s-ar fi terminat în 24 de ore, dacă ar fi fost președinte FOTO EPA EFE

"Nu ne putem asuma un angajament într-un război în străinătate care se împotmoleşte, înaintea apărării propriei noastre ţări", a spus la postul Fox News, luni seară, Ron DeSantis, politician conservator în vârstă de 44 de ani şi stea în ascensiune a dreptei americane.

Este prima dată când guvernatorul Floridei, a cărui candidatură pentru alegerile prezidenţiale din 2024 este foarte aşteptată în rândurile republicanilor, manifestă o poziţie atât de clară asupra războiului pornit de Rusia în Ucraina.

"Statele Unite au numeroase interese vitale, precum asigurarea securităţii frontierelor noastre (...), dar angajarea mai mult într-un conflict teritorial între Ucraina şi Rusia nu se numără printre ele", a adăugat Ron DeSantis. El s-a arătat de asemenea foarte critic faţă de poziţia adoptată în acest conflict de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, Ron DeSantis afirmând că nu trebuie ca Washingtonul să ofere Kievului "cecuri în alb".

Fostul preşedinte republican Donald Trump, intervievat de asemenea de postul Fox News, a susţinut de partea sa că, dacă ar mai fi fost la Casa Albă, acest conflict nu ar fi avut loc. "Dacă aş fi fost preşedinte, acest război teribil s-ar fi terminat în 24 de ore, sau chiar mai puţin", a spus Trump. 

Declarații controversate

În urmă cu câteva zile, Donald Trump a fost cenzurat de un post de știri din SUA, după ce a făcutdeclarații controversate privitoare la modul în care ar fi mediat el războiul dintre Rusia și Ucraina. Remarcile au fost excluse din interviu.

Donald Trump este convins că, dacă ar mai fi fost președinte la ora actuală, războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar fi încheiat rapid. Metoda sa probabil că ar fi fost însă considerată de mulți una de-a dreptul revoltătoare. Pentru a nu se ajunge la adevărate controverse, postul de știri Fox News a decis să elimine respectivul fragment, dintr-un interviu cu o durată de 22 de minute.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite