59 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy: Filmul evenimentelor, după declasificarea recentă a unor documente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, a fost ucis în urmă cu 59 de ani, în timp ce efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă prin Dallas, relatează Business Insider.

John F. Kennedy alături de soția sa.
John F. Kennedy alături de soția sa. Foto: Profimedia

Kennedy a fost împușcat pe 22 noiembrie 1963 de către Lee Harvey Oswald. 

 În anul 2017, administrația fostului președinte american Donald Trump a făcut publice câteva mii de documente despre acest asasinat. Administrația președintelui Joe Biden a publicat câteva documente clasificate legate de asasinat în luna decembrie a anului trecut, iar a doua serie urmează să fie lansată pe 15 decembrie anul acesta. 

În legătură cu asasinarea lui Kennedy, iată o trecere în revistă a celor mai importante momente din acea zi: 

Vineri, 22 noiembrie 1963, ora 12:30 

Lee Harvey Oswald și soția sa, Marina, nu locuiau împreună. Oswald locuia într-o pensiune la adresa 1026 N. Beckley Ave, în cartierul Oak Cliff din Dallas, Texas. Soția sa, pe numele ei Marina Oswald, locuia cu prietena sa Ruth Paine în orașul Irving, Texas. 

Spre deosebire de majoritatea săptămânilor, Oswald și-a făcut apariția joi seara  în loc de vineri seara. La ora 12:30, soția acestuia observă că Oswald este încă treaz. 

La ora 6:30, Lee Harvey Oswald se dă jos din pat după o noapte agitată și se pregătește de muncă. Înainte de a pleca din casă, și-a scos verigheta, lăsând-o într-o ceașcă care se afla pe comoda Marinei. Scoate 170 de dolari din portofel și îi pune alături de verighetă. 

Acesta se îndreaptă spre locul de muncă la Depozitul de cărți școlare din Texas, alături de el fiind Buell Wesley Fraizer. El căra ceva lung și i-a spus lui Fraizer că este o galerie pentru perdelele pentru camera lui de la pensiune. 

La ora 7:00, Președintele John F. Kennedy se afla la Hotelul Texas și se pregătea pentru ziua lui. El urma să țină două discursuri: unul în fața hotelului și al doilea la Camera de Comerț. Ulterior, acesta urma să plece din Fort Worth spre Dallas. 

După ce a susținut un discurs la Trade Mart, soții Kennedy urmau să se îndrepte alături de guvernatorul statului Texas și partenera acestuia la Austin și apoi la Johnson Ranch pentru a se odihni. 

La ora 10:30, Kennedy s-a întors în apartamentul său din hotel și se pregătea să plece în Dallas. El i-a spus soției sale: „Știi, noaptea trecută ar fi fost potrivită pentru a asasina un președinte”, făcând referire la mașina lor. 

La ora 11:50, mai mulți colegi îl văd pe Oswald la primul etaj al depozitului în timp ce își mânca prânzul. În același timp, coloana de mașini părăsea cartierul Love Field pentru a începe defilarea prin Dallas. 

La ora 12:05, Kennedy făcea prima sa oprire pentru a-i saluta pe oamenii care așteptau să-l întâlnească, întârziind cortegiul cu cinci minute. 

JFK a fost împușcat

Limuzina președintelui se întoarce spre strada Elm la ora 12:29. Primul foc de armă fusese tras, fără a-l lovi pe președinte. 

Un fragment din glonț l-a lovit pe James Tauge, care se uită la coloana de mașini din Dealey Plaza. 

Un bărbat stătea lângă semnul Stemmons Freeway cu o umbrelă deschisă, dând naștere teoriei conspirației „Omul umbrelă”. 

La ora 12:30, al doilea foc de armă a fost tras, lovindu-l pe Kennedy în spate. Ulterior, următoarea lovitură a fost fatală pentru Kennedy, care a fost împușcat în cap. 

Imediat după ce al treilea foc de armă a fost tras, șeriful Bill Decker le-a ordonat ofițerilor de poliție din Dallas să ajungă la șinele de cale ferată din spatele gardului de pe Knoll. 

Oswald și-a luat o Coca Cola de la automatul de sucuri de la locul de muncă și a ieșit din clădire, urmând să fie oprit pentru scurt timp de ofițerul de poliție din Dallas, Marrion Baker. Oswald a trecut apoi pe lângă Robert MacNeil de la NBC, care căuta un telefon pentru a anunța împușcăturile. 

Președintele ajunge la spital

La ora 12:35, limuzina prezidențială ajunge la Spitalul Memorial Parkland unde „24740, bărbat alb” care suferă de o rană prin împușcare este internat și dus în camera de traumatologie 1. 

Agentul serviciului secret Roy Kellerman l-a sunat pe șeful serviciului secret Jerry Behn pentru a raporta că JFK a fost împușcat. 

Dr. Charles Crenshaw constată că președintele are o rană mare în spatele capului, precum și o mică gaură în gât. Ei au folosit acea gaură pentru a efectua o traheotomie pentru a deschide căile respiratorii ale lui Kennedy. 

La ora 12:45, Oswald urcă într-un autobuz, însă se dă jos după scurt timp din cauza traficului. Apoi, ia un taxi condus de William H. Whaley, care îl duce la pensiune pentru a se schimba și pentru a-și lua pistolul. 

Preotul Oscar Huber ajunge la spital la ora 12:57. Consilierul președintelui Ken o’Donnell îi spune agentului secret Clint Hill să comande un sicriu de undeva din apropiere. 

Președintele murise și urma să fie împărtășit. Ulterior, doctorul Kemp Clark îl declară pe Kennedy mort. Amiralul Dr. George Burkley anunță moartea lui Kennedy. 

După ce i s-a spus să efectueze o patrulă în cartierul Oak Cliff, ofițerul J.D. Tippit vorbește cu o persoană care seamănă cu Oswald. La scurt timp după aceea, un civil transmite prin stație că un ofițer de poliție a fost împușcat. 

Confirmarea decesului

La ora 13:26, asistentul secretarului de presă al Casei Albe, Mac Kilduff, confirmă moartea lui Kennedy. 

La ora 13:40, Oswald intră într-un cinematograf în care rulează filmul „War is Hell”. Acesta este văzut furișându-se, iar poliția începe să-l caute. Luminile se aprind, iar ofițerul Nick McDonald îl vede pe Oswald. 

McDonald se îndreaptă spre Oswald și spune: „Asta este”. Ulterior, aceștia se luptă, iar Oswald lovește un ofițer cu pumnul. 

 La ora 14:00, agentul Roy Kellerman se ceartă cu medicul legist din Dallas, dr. Earl Rose. Partidul lui Kennedy vrea ca trupul său să fie pus într-un sicriu și să părăsească spitalul. 

Uciderea unui președinte nu este o infracțiune federală. Din acest motiv, medicul legist susține că autopsia trebuie efectuată înainte ca trupul să fie luat din Dallas. Johnson ordonă ca trupul să fie eliberat, dar medicul legist refuză. În cele din urmă, procurorul districtual din Dallas, Henry Wade susține eliberarea cadavrului doar dacă Burkley, medicul lui Kennedy, promite să rămână cu cadavrul până când acesta va fi pus în sicriu. 

În același timp, Johnson îl sună pe Robert Kennedy, fratele mai mic al președintelui și procurorul general, pentru a afla care sunt opțiunile sale legale în legătură cu depunerea jurământului. 

La ora 14:07, cadavrul este scos din spital și transportat la Love Field.  

Oswald a fost dus la serviciul omoruri. Fiind întrebat dacă vrea să-și ascundă fața în fața presei, el a răspuns: „De ce ar trebui să fac asta? Nu am făcut nimic de care să-mi fie rușine”. 

La ora 14:38, sicriul a fost băgat cu greu în avion, acesta fiind prea lat pentru ușa avionului au fost nevoiți să rupă unele mânere. 

În ciuda a ceea ce afirmă unii teoreticieni ai conspirației, deteriorarea sicriului a fost pricinuită de serviciul secret, nu de deschiderea acestuia. Procurorul general adjunct Nick Katzenbach a vorbit cu persoane de la Washington pentru jurământul de învestitură. 

Astfel, Johnson a devenit cel de-al 36-lea președinte al Statelor Unite.  

Oswald a fost acuzat de omorârea lui Tippit

La ora 15:00, a fost interogat Oswald și acuzat de uciderea ofițerului Tippit. 

La ora 16:00, directorul FBI J. Edgar Hoover a telefonat la RFK pentru a comunica faptul că a fost prins făptașul. În buzunarul său au fost găsite cinci cartușe cu gloanțe. 

 Jack Ruby, proprietarul clubului Carousel, vine la secția de poliție. 

Rapoartele contradictorii ale medicilor

La ora 16:30, medicii completează formularele în care precizează ce au observat în camera de urgență. Rapoartele contradictorii ale medicilor duc la confuzie și neîncredere. 

 Dr. Marion Jenkins spune că a existat o gaură mare în partea dreaptă a capului lui Kennedy. 

 Dr. James Carrico, primul medic care a intrat în sala de traumatologie, a observat o rană mare localizată în zona occipito-parietală dreaptă și o rană în mijlocul gâtului. 

Dr. Charles Baxter a declarat că lipseau oasele temporale și occipitale drepte, iar creierul era pe masă. Dr. Kemp Clark, care a pronunțat moartea lui Kennedy, a observat două răni externe. 

Dr. McClelland a spus că fostul președinte american a murit din cauza „unei leziuni masive la cap și creier de la o rană prin împușcare”. Dr. Marion Jenkins a susținut ulterior această afirmație. 

Trupul lui JFK transportat cu avionul

La ora 18:00, aeronava ajunge la baza Andrews Air Force din Maryland. Avionul era așteptat de Robert Kennedy, Robert McNamara și generalul Maxwell Taylor. 

Soția fostului președinte american le-a solicitat agențiilor serviciilor secrete și „prietenilor săi” să-l transporte din avion. Ea a cerut, totodată, ca agentul secret și Bill Greer să conducă ambulanța cu sicriul la Spitalul Naval Bethesda. 

Lyndon Johnson a făcut prima sa declarație la TV în calitate de președinte. 

La ora 18:20, a început al doilea interogatoriu al lui Oswald, care a avut loc în biroul căpitanului Fritz. În acel moment ei încă investigau moartea ofițerului Tippit. Oswald a afirmat în fața presei: „Nu am împușcat pe nimeni!”. 

Cecil McWatters, șoferul autobuzului luat de Oswald de la locul de muncă, l-a identificat. McWatters a afirmat că Oswald purta o jachetă, deși Comisia Warren (care a anchetat asasinarea) a spus că nu este adevărat. De asemenea, mai târziu, când a depus mărturie în fața Comisiei Warren, McWatters a afirmat că a greșit când l-a identificat pe Oswald. 

La ora 19:00, Jackie Kennedy și Robert Kennedy vin la spital. RFK se oprește pentru a semna ordinul de autopsie. Ulterior, cei doi sunt conduși la într-un salon VIP de la etajul 17 al spitalului în timp ce se efectuează autopsia. 

Generalul Godfrey McHugh i-a transmis amiralului Calvin Galloway că autopsia și îmbălsămarea ar trebui să fie făcute de echipa sa și că „doamna Kennedy nu vrea să fie făcută de pompele funebre”. Galloway i-a spus: „Nu dispunem de facilitățile necesare. Recomand cu căldură un salon de pompe funebre”. Când a fost întrebat dacă este posibil, el a afirmat: „Nu este imposibil. Totuși, este dificil. Și ar putea fi nesatisfăcător". 

Sargent Shriver, cumnatul președintelui, a pregătit Casa Albă pentru primirea cadavrului lui Kennedy.  

La ora 19:10, căpitanul Fritz i-a interogat pe Michael Paine, Ruth și pe soția lui Oswald, Marin. El a semnat o plângere prin care îl acuzase pe Oswald de uciderea lui Tippit.  

Agenții FBI au asistat la interogarea celor trei. În ceea ce privește asasinarea președintelui, Gordon Shanklin, agentul responsabil al biroului din Dallas, îi spune șefului biroului din New Orleans, Harry Maynor: „Oswald a fost probabil un bun suspect, însă nu au reușit să obțină informații care să facă legătura între armă și Oswald". 

La ora 19:50, Oswald a fost interogat pentru a treia oară. Apoi este dus pentru a fi identificat, iar martorul J.D. Davies spune că este bărbatul pe care oamenii l-au văzut descărcând un pistol în timp ce trecea prin curtea lor. Imediat după identificare, lui Oswald i se iau amprentele. 

La ora 21:00, martorul Buell Frazier i-a solicitat surorii lui să vină la serviciul de omoruri. Amândoi au spus că l-au văzut pe Oswald ducând cu el un pachet la serviciu. Ulterior, Oswald este arestat și adus înapoi pentru audieri. 

La ora 23:00, autopsia lui Kennedy fusese încheiată. Dr. Humes a spus că rezultatele autopsiei au arătat că Kennedy a fost ucis de două focuri de armă trase din spate. 

Sâmbătă, 23 noiembrie 1963, ora 01:35

După ce căpitanul Fritz semnează plângerea prin care îl acuză pe Oswald de uciderea lui Kennedy la ora 23:26, judecătorul David Johnson a decis că Oswald „în mod voluntar și premedidat l-a ucis pe John F. Kennedy împușcându-l cu o armă”. 

 La ora 1:35, Oswald a fost acuzat oficial de uciderea lui Kennedy. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite