21 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Biden: Cursul istoriei americane s-a schimbat în acea zi, dar nu și caracterul națiunii

0
Publicat:

Statele Unite ale Americii le-au adus duminică un omagiu celor aproape 3.000 de oameni ucişi în cele mai grave atacuri cunoscute vreodată de omenire, cele de la 11 septembrie 2001, care au schimbat „cursul istoriei americane", potrivit preşedintelui Joe Biden, transmite AFP.

2.977 de persoane au murit în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 FOTO Getty Images
2.977 de persoane au murit în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001 FOTO Getty Images

La New York, mulţimea adunată în apropierea impresionantului memorial din Manhattan a păstrat mai multe momente de tăcere, marcând exact orele prăbuşirii celor patru avioane deturnate de comandouri islamiste şi la care cele două turnuri ale World Trade Center au căzut la pământ transformate în munţi de oţel şi praf.

Potrivit sursei citate, la New York, vicepreşedinta Kamala Harris a ascultat în public lista foarte lungă de nume ale victimelor.

Un număr de 2.977 de persoane au murit la 11 septembrie 2001 în cele mai sângeroase atacuri din istorie, comise de organizaţia jihadistă Al-Qaida.

Două avioane au lovit cele două turnuri ale World Trade Center din New York, un al treilea a atins Pentagonul, iar al patrulea, care ar fi ţintit Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Shanksville, statul Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să blocheze acţiunea. Nimeni de la bordul celor patru avioane nu a supravieţuit.

Preşedintele Joe Biden a participat la Pentagon la o ceremonie de depunere de coroane de flori în apropiere de clădirea lovită de unul dintre avioanele deturnate, unde au murit 184 de oameni.

,,Ştiu că pentru cei care au pierdut pe cineva 21 de ani sunt în acelaşi timp o eternitate şi un timp atât de scurt", a declarat liderul democrat de pe podium, sub o ploaie uşoară.

Oficialul a reamintit mesajul transmis poporului american pe 11 septembrie 2001 de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a încetat din viaţă joi. ,

,,Suferinţa este preţul plătit pentru iubire", a spus Elisabeta a II-a.

,,Cursul istoriei americane s-a schimbat în acea zi", a continuat Biden. Dar ceea ce nu s-a schimbat sunt ,,caracterul acestei naţiuni", ,,sacrificiile, dragostea, generozitatea" de care sunt capabile Statele Unite, a adăugat el.

,,Astăzi nu este despre trecut, ci despre viitor", a asigurat Joe Biden, cerându-le americanilor să apere democraţia, garantul libertăţii pe care teroriştii au vrut să o ,,îngroape sub foc, fum şi cenuşă".

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, a participat la rândul ei la o ceremonie la Shanksville, Pennsylvania.

Oficiali internaţionali au adus şi ei un omagiu victimelor acestui atac, care a marcat întreaga lume.

,,Amintindu-ne de 11 septembrie şi de vieţile nevinovate pierdute, ne amintim şi de solidaritatea care ne-a ţinut împreună în acele ore negre", a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Pe lângă numărul uriaş de morţi şi răniţi, alte mii de oameni au murit în anii următori atentatelor din cauza bolilor cauzate de vaporii toxici degajaţi de la prăbuşirea Turnurilor Gemene, mai aminteşte AFP.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite