Vladimir Kara-Murza, condamnat la 15 zile de închisoare după ce a criticat ofensiva rusă în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Unul dintre principalii opozanţi ai Kremlinului din Rusia, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marţi la 15 zile de detenţie din cauza ”nesupunerii faţă de forţele de ordine”, declară avocatul acestuia, Vadim Prohorov, AFP.

”Tribunalul Hamovniceski din Moscova l-a condamnat pe Vladimir Kara-Murza la 15 zile de închisoare, pedeapsa maximă prevăzută în cazul nesupunerii faţă de poliţişti”, declară avocatul.

În procesul-verbal al arestării opozantului se descrie ”un comportament inadecvat al lui Kara-Murza, care a schimbat direcţia, a grăbit pasul şi a încercat să fugă atunci când a văzut poliţişti”, precizează el.

Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 40 de ani, este un fost jurnalist apropiat opozantului Boris Nemţov, asasinat în apropiere de Kremlin, în 2015, şi al lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh care a devenit un critic dur al lui Vladimir Putin.

Motivul prezenţei poliţiştilor, care-l aşteptau luni  seara în curtea blocului în care locuieşte, este necunoscut, anunţă avocatul opozantului, care precizează că clientul său a criticat în mai multe rânduri, în ultmele zile, intervenţia militară rusă în Ucraina.

”Este evident că din cauza poziţiei sale politice au decis autorităţile să-l aresteze”, acuză avocatul.

Puterea rusă a consolidat recent arsenalul legislativ împotriva criticilor săi.

Publicarea unor informaţii despre ”operaţiunea militară specială” rusă în Ucraina, care sunt considerate false de către Guvern, se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

Vladimir Kara-Murza, care trăieşte în Rusia, acuză că a fost otrăvit în două rânduri - în 2015 şi 2017 -, din cauza ativităţii sale politice.

Un tribunal i-a condamnat luni - la doi ani de muncă forţată - pe redactorii ziarului studenţesc DOXA, Alla Gutnikova, Vladimir Metelkin, Natalia Tişkevici şi Armen Aramian.

Ei au fost condamnaţi cu privire la ”incitarea minorilor să participe la activităţi ilegale periculoase”.

Potrivit DOXA, condamnările aulegătură cu un videoclip în care se explică ”de ce sunt ilegale expulzări din universitate, din cauza participării la acţiuni de susţinere a (opozantului încarcerat) Aleksei Navalnîi”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite