Ucraina a adus din nou războiul adânc în Rusia, cu atacuri cu drone asupra Moscovei și a regiunilor de graniță

0
Publicat:

Mai multe drone ucrainene au avariat duminică două clădiri de birouri la câțiva kilometri de Kremlin și un complex de creștere a porcilor de la granița dintre cele două țări.

Atac cu drone la Moscova FOTO EPA-EFE
Atac cu drone la Moscova FOTO EPA-EFE

Atacurile, pe care Ucraina nu le-a recunoscut în conformitate cu politica sa de securitate, au reflectat un model de lovituri transfrontaliere mai frecvente și mai profunde pe care guvernul de la Kiev le-a lansat de la începutul contraofensivei împotriva forțelor ruse în iunie, potrivit Associated Press.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone au vizat orașul într-o „tentativă de atac terorist al regimului de la Kiev”. Apărarea antiaeriană a doborât o dronă în Odintsovo, în regiunea înconjurătoare a Moscovei, în timp ce alte două au fost blocate și s-au prăbușit în districtul de afaceri din Moscova.

Fotografiile și videoclipurile au arătat că o dronă a smuls o parte din fațada unui zgârie-nori modern, IQ-Quarter, situat la 7,2 kilometri de Kremlin. Când drona a lovit, scântei, flăcări și fum au ieșit din clădire, resturi care au căzut pe trotuar și pe stradă.

Ferestrele au fost sparte, iar ramele metalice au fost stricate. Un agent de securitate a fost rănit, a informat agenția de știri rusă Tass, citând oficiali ai serviciilor de urgență. Agenția de presă rusă Ria-Novosti a raportat că printre chiriașii clădirii se numără mai multe agenții guvernamentale.

Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul Vnukovo din Moscova, iar spațiul aerian deasupra Moscovei și a regiunilor periferice a fost temporar închis.

„Războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei”

Președintele Vladimir Putin, care se afla în orașul său natal, Sankt Petersburg, la momentul tentativei de atac, pentru întâlniri cu liderii africani și o sărbătoare navală, a fost informat, a spus purtătorul de cuvânt al său.

Oficialii ucraineni nu au recunoscut atacurile, dar președintele Volodimir Zelenski a spus în discursul său video de noapte: „Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei - la centrele sale simbolice și bazele militare, iar acesta este un lucru inevitabil, natural și absolut corect."

De asemenea, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene nu și-a revendicat responsabilitatea, dar a spus că poporul rus vede consecințele războiului Rusiei în Ucraina.

„Toți oamenii care cred că războiul „nu îi privește” – deja îi atinge”, a declarat purtătorul de cuvânt Yurii Ihnat jurnaliştilor duminică.

„Există deja o anumită dispoziție în Rusia: că ceva zboară și este zgomotos”, a spus el. „Nu se mai discută despre pace sau calm în interiorul Rusiei. Au primit ceea ce și-au dorit.”

Ihnat a făcut referire, de asemenea, la un atac cu drone de duminică devreme asupra Crimeei, teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a ocupat și anexat ilegal în 2014. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 16 drone ucrainene și a neutralizat alte opt prin bruiaj electronic. Nu au fost raportate victime.

Zelenski promite că Ucraina își va recupera toate teritoriile

Zelenski a promis că va lua înapoi toate regiunile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, iar eforturile sale au fost întărite prin primirea și desfășurarea de arme occidentale din ce în ce mai avansate. În atacurile anterioare asupra Moscovei, Ministerul rus al Apărării a raportat că a doborât o dronă ucraineană în afara orașului vineri.

Cu patru zile mai devreme, două drone au lovit capitala Rusiei, una dintre ele căzând în centrul orașului, lângă sediul Ministerului Apărării, de-a lungul râului Moscova, la aproximativ 3 kilometri de Kremlin. Cealaltă dronă a lovit o clădire de birouri din sudul Moscovei, distrugând mai multe etaje superioare.

Într-un alt atac din 4 iulie, armata rusă a spus că apărarea antiaeriană a doborât patru drone la periferia Moscovei și a blocat o a cincea dronă.

Rusia a acuzat, de asemenea, forțele ucrainene pentru că au atacat zonele de graniță, iar duminică, guvernatorul unei astfel de regiuni, Bryansk, a declarat că o lovitură ucraineană a afectat un complex de creștere a porcilor și a rănit trei persoane.

În Ucraina, forțele aeriene au raportat duminică că au distrus patru drone rusești deasupra regiunilor Herson și Dnipropetrovsk. Informațiile despre atacuri nu au putut fi verificate în mod independent.

Între timp, o rachetă rusă lansată sâmbătă seara a ucis două persoane și a rănit 20 în orașul Sumy din nord-estul Ucrainei. O clădire cu patru etaje a unui colegiu profesional a fost lovită, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei. Autoritățile locale au spus că căminele și clădirile de învățământ au fost avariate în urma exploziei și a incendiului care a urmat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite