Un comandant al flotei rusești de submarine a fost ucis de forțele azere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurii Kovgan, considerat un comandant de top al Marinei Ruse, a fost ucis în timpul ostilităților de o zi din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, unde Azerbaidjanul a acționat ferm pentru recăpătarea controlului total.

Ivan Kovgan FOTO Arhivă
Ivan Kovgan FOTO Arhivă

Baku a lansat marți ceea ce a numit o operațiune „antiteroristă” în enclava recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, care are o populație majoritar armeană, scrie newsweek.com.

Baku a cerut forțelor din Karabah să își dizolve „regimul ilegal” și, fără mijloace de sprijin din partea Armeniei vecine și cu o blocadă de nouă luni în teritoriu, etnicii armeni s-au predat.

În urma unei zile de explozii și bombardamente, oficialii armeni au raportat că cel puțin 32 de persoane au murit, deși unele estimări au ridicat bilanțul la peste 200 de morți.

Publicațiile armenești și Clubul Submarinarilor și Veteranilor Marinei din Sankt Petersburg au declarat că printre cei morți se numără și comandantul adjunct al forțelor submarine ale Flotei de Nord, Ivan Kovgan.

Andrei Luzik, ofițer în cadrul Flotei Ruse de Nord, i-a adus un omagiu lui Kovgan, care urma să împlinească sâmbătă 51 de ani. „A fost marinar în marină, dar soarta l-a dus în munți, unde un glonț perfid i-a luat viața. Fie ca memoria lui Ivan Vasilievici să fie onorată. El și-a dedicat totul serviciului și Patriei sale și, din păcate, vieții însăși”, a spus el, potrivit site-ului de știri armean News.am.

Deși nu este membru al NATO, Azerbaidjanul are legături strânse cu Turcia, membră a alianței, și este partener al blocului din 1992, după destrămarea URSS.

Pare puțin probabil ca moartea comandantului să provoace furia Moscovei, care a declarat că președintele azer Ilham Aliev și-a cerut scuze. Kremlinul a declarat într-un comunicat că va fi efectuată o anchetă cu privire la cele întâmplate, iar „cei responsabili vor primi pedeapsa cuvenită”.

Rusia a trimis forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah în 2020, în timpul unui război de șase săptămâni în care Baku a recucerit părți din regiunea separatistă. În ziua începerii focului, o rachetă antiaeriană azeră a doborât un elicopter de luptă rusesc Mi-24, ucigând doi membri ai echipajului.

Oficialii armeni au acuzat Azerbaidjanul că a deschis focul asupra trupelor de la granița dintre cele două țări după ce a fost încheiat armistițiul, lucru negat de Baku. Între timp, protestatarii din Erevan, capitala armeană, au cerut demisia premierului Nikol Pașinian pentru modul în care a gestionat criza.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite