Rusia şi Turcia au făcut exerciţii navale comune în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Turcia au efectuat recent o serie de exerciţii navale comune în Marea Neagră, fapt ce ar putea semnala că Ankara începe să se îndepărteze de Occident, comentează  „The National Interest“.

Manevrele militare comune, care au primit numele PASSEX, au venit în contextul în care Turcia se pregăteşte pentru referendumul constituţional din 16 aprilie în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea să-şi extindă semnificativ prerogativele, fapt ce nu este văzut cu ochi buni de mulţi lideri din Vest.

Occidentul nu a văzut cu ochi buni nici campania de epurare dusă de autorităţile de la Ankara în urma puciului eşuat din luna iulie a anului trecut.

În acest context, relaţiile dintre Ankara şi Moscova au devenit mai apropiate. Iar exerciţiile militare comune ar putea fi interpretate ca un mesaj adresat Vestului, inclusiv Alianţei Nord-Atlantice, adaugă sursa citată.  

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în manevre au fost implicate trei nave ruseşti - noua fregată Amiral Grigorovici, echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă Kalibr, dragorul Viceamiral Zaharin şi nava de patrulare Raptor. Ankara trimis la exerciţii fregata Barbaros şi corveta Buyukada.

Exerciţiile au vizat „organizarea comunicării, respingerea atacurilor lansate de dispozitive de mici dimensiuni, dar de mare viteză“ şi au inclus şi „operaţiuni de inspecţie şi de căutare şi salvare a unor persoane“, după cum a precizat Ministerul rus al Apărării.

Publicaţia citată nu exclude însă ca relaţia cu Moscova pe care o construieşte Ankara să fie doar o manevră tactică. 

„Este un mijloc de a face presiuni asupra Alianţei şi de a arăta că Turcia are opţiuni geopolitice“, a afirmat, la rândul său, analistul militar rus Michael Kofman, de la Centrul pentru Analize Navale. 

În acest timp, pentru Kremlin „este o şansă de a arăta guvernelor occidentale că NATO nu poate să-şi împiedice membrii să coopereze cu armata rusă“, a afirmat Paul Sanders, director al centrului care răspunde de publicaţia „The National Interest“.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri