Rusia, îngrijorată de dorinţa NATO de a dispune de un „spaţiu Schengen” militar în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a apreciat vineri că dorinţa NATO de a dispune de un analog militar al spaţiului Schengen în Europa, unde forţele armate ale alianţei să se poată deplasa liber pentru a contracara Rusia, creează tensiuni sporite şi constituie un motiv de îngrijorare, informează Reuters, preluat de Agerpres.

nato versus rusia shutterstock 2204334657 jpg

Într-un interviu publicat joi de Reuters, general-locotenentul Alexander Sollfrank, şeful comandamentului logistic al NATO (JSEC) a afirmat că i-ar plăcea o astfel de zonă. El a explicat că mişcările de trupe în Europa sunt îngreunate de birocraţie, care poate provoca întârzieri importante în caz de conflict cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va reacţiona dacă propunerea unui "Schengen militar" devine realitate. "Alianţa a considerat întotdeauna ţara noastră un aşa-numit inamic teoretic. Acum consideră deschis că ţara noastră este un adversar evident. Aceasta nu este altceva decât o alimentare a tensiunilor în Europa, care are consecinţe", a susţinut el în faţa presei.

Potrivit oficialului de la Kremlin, discuţiile despre construcţia unui "Schengen militar" dovedesc încă o dată că Europa nu doreşte să audă preocupările legitime ale Moscovei şi este gata să îşi dezvolte propria securitate pe seama Rusiei.

"NATO este cea care îşi mută continuu infrastructura militară către graniţele noastre. Noi nu ne deplasăm către infrastructura NATO. NATO se deplasează către noi. Iar asta nu poate decât să provoace îngrijorare şi nu poate decât să ducă la măsuri de retorsiune pentru asigurarea securităţii noastre", a afirmat purtătorul de cuvânt.

După sfârşitul războiului rece şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, NATO s-a extins cu circa 1000 de kilometri spre est, primind ţări foste membre ale Pactului de la Varşovia, iar lungimea flancului de est al alianţei a crescut la aproximativ 4000 de km, menţionează Reuters.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite