Rusia ar putea construi opt reactoare nucleare pentru Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia s-ar putea ocupa de construirea a doi unităţi la centrala nucleară de la Bushehr, chiar dacă statele din vest şi-au manifestat în nenumărate nemulţumirea faţă de activităţile nucleare ale Iranului.FOTO: st.interakt.md
Rusia s-ar putea ocupa de construirea a doi unităţi la centrala nucleară de la Bushehr, chiar dacă statele din vest şi-au manifestat în nenumărate nemulţumirea faţă de activităţile nucleare ale Iranului.FOTO: st.interakt.md

Rusia a anunţat că ar putea semna în până la sfârşitul acestui an un contract cu Iranul privind construirea a două noi unităţi la centrala nucleară de la Bushehr, în cadrul unui acord mai amplu care prevede construirea a opt reactoare nucleare pentru Iran, a declarat joi, pentru Reuters, o sursă din apropierea negocierilor.

„Rusia şi Iranul ar putea semna un acord interguvernamental în cursul acestui an pentru construcţia a patru până la opt reactoare nucleare, şi, în cadrul acestui acord, va fi prevăzută construcţia altor două reactoare la Bushehr”, a precizat sursa citată pentru agenţia de ştiri.

În luna septembrie 2013, Rusia a predat specialiştilor iranieni controlul primului reactor al centralei nucleare de la Bushehr, construită cu ajutorul experţilor de la Moscova. Anterior, grupul rus de stat Rosatom a anunţat că poartă discuţii cu Iranul cu privire la posibilitatea construirii de noi reactoare dar nu a oferit alte detalii.

Moscova şi Teheranul au semnat anul trecut un acord care prevede că Rusia va furniza combustibilul necesar pentru Bushehr timp de zece ani şi va recupera combustibilului uzat, o garanţie că acesta nu poate fi folosit în alte scopuri, în special militare. Această măsură a fost luată în  încercarea de a calma îngrijorările statelor din vest cu privire la riscul utilizării combustibilului de la Bushehr la producţia de arme nucleare,

Centrala de la Bushehr a fost pusă în funcţiune în august 2010 şi conectată la reţeaua de energie electrică naţională a Iranului o lună mai târziu. Centrala a început să fie construită în anii '70 cu ajutorul Germaniei, dar proiectul a fost întrerupt după victoria Revoluţiei Islamice.

În februarie 1998, consorţiul rus Atomstroyexport a semnat un contract cu Iranul pentru reluarea construcţiei, dar lucrările au avut numeroase întârzieri ca urmare a suspiciunilor comunităţii internaţionale privind existenţa unui program nuclear iranian în scopuri militare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite