Rubla rusă este cea mai subevaluată monedă din lume pe indicele Big Mac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicele Big Mac FOTO SHUTTERSTOCK
Indicele Big Mac FOTO SHUTTERSTOCK

Moneda rusă ar trebui să valoreze cu 70% mai mult faţă de dolarul american — 23 de ruble pentru un dolar, mai degrabă decât nivelul actual de aproximativ 76,7 — a calculat The Economist indicele Big Mac urmărit îndeaproape, relatează Moscow Times

 Indexul Big Mac compară preţul celebrului burger McDonald's din întreaga lume pentru a calcula dacă monedele naţionale sunt subevaluate sau supraevaluate. După ce a luat în considerare diferenţele de nivel de trai – măsurat prin PIB pe cap de locuitor – rubla iese ca cea mai subevaluată dintre cele 55 de monede urmărite de The Economist, într-o măsurătoare numită „ Burgernomics”.

„Un Big Mac costă 135 de ruble în Rusia şi 5,81 USD în Statele Unite. Cursul de schimb implicit este 23,2. Diferenţa dintre aceasta şi cursul de schimb real, 77,4, sugerează că rubla rusă este subevaluată cu 70%”, a scris The Economist miercuri , făcând referire la valoarea de piaţă a rublei la începutul săptămânii.

Rubla a ieşit ca „subevaluată” faţă de dolar pe indice în ultimul deceniu. 

Moneda Rusiei a avut un început de an turbulent. Volatilitatea pieţei, alimentată de temerile privind o invazie rusă a Ucrainei, a dus rubla la cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni şi a forţat Banca Centrală a ţării să oprească achiziţiile obişnuite de valută, în încercarea de a opri căderea monedei naţionale.

Printre celelalte monede cele mai subevaluate din lume pe indicele Big Mac se numără şi lira turcească, care este subevaluată cu 67,9%. The Economist a clasat francul elveţian şi coroana norvegiană drept cele mai supraevaluate valute din lume.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite