Putin avertizează că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va lovi noi ţinte, dacă Occidentul ar furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune, considerând că livrările actuale de arme au ca scop "prelungirea conflictului".

Dacă rachete cu rază lungă de acţiune sunt livrate Ucrainei, "atunci vom trage concluziile corespunzătoare şi vom folosi armele (...) pentru a lovi locuri pe care nu le-am vizat până acum”, a spus preşedintele rus, potrivit unor extrase dintr-un interviu care urmează să fie difuzat duminică seara pe postul de televiziune Rossiia-1, scrie AFP.

El nu a definit intervalul din care va reacţiona Moscova şi nici nu a precizat care ţinte ar putea fi vizate.

Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce Statele Unite şi-au anunţat decizia de a livra Ucrainei Himars (High Mobility Artillery Rocket System), adică mai multe lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km. Experţii militari subliniază că această rază de acţiune este puţin mai mare decât cea a sistemelor ruseşti similare, ceea ce ar permite forţelor de la Kiev să lovească artileria inamică din afara lor.

Preşedintele american Joe Biden a declarat, totuşi, luni, că exclude să livreze Ucrainei sisteme de lansatoare de rachete cu rază lungă care ar putea ajunge în Rusia, în ciuda cererilor repetate de la Kiev pentru astfel de arme.

Vladimir Putin a considerat că nu există pentru moment "nimic nou" în armele americane furnizate la Kiev, adăugând că forţele ucrainene au deja "sisteme similare de fabricaţie sovietică sau rusă, precum Grads, Smertch sau Hurricanes".

Raza de acţiune a proiectilelor "nu depinde de sistem în sine, ci de rachetele care sunt folosite", a continuat Vladimir Putin. "Ceea ce auzim şi înţelegem astăzi este că acestea sunt (pentru Himars) rachete cu o rază de acţiune de la 45 la 70 km”, a adăugat el.

Preşedintele rus a considerat că livrările de arme occidentale către Ucraina au "un singur obiectiv: prelungirea cât mai mult timp posibil a conflictului armat”.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite