Putin a propus rezilierea Cartei CE și a Convenției privind protecția drepturilor omului, în Rusia

0
Publicat:

Președintele Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege privind încetarea în raport cu Federația Rusă a tratatelor internaționale cu Consiliul Europei (CE), inclusiv Carta Consiliului Europei, convențiile europene privind reprimarea terorismului și protecția drepturilor omului. Documentul a fost plasat marți în baza de date electronică a Dumei de Stat.

Președintele rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia
Președintele rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Proiectul de lege federală propune încetarea tratatelor internaționale cu Consiliul Europei cu privire la Federația Rusă”, indică materialele explicative ale inițiativei.

În legătură cu încetarea calității de membru al Federației Ruse la Consiliul Europei, următoarele tratate internaționale vor fi considerate că au încetat să mai aibă efecte cu privire la Federația Rusă de la 16 martie 2022: Carta Consiliului Europei din 5 mai 1949, <...> Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale din 4 noiembrie 1950, <...> Convenția europeană pentru reprimarea terorismului din 27 ianuarie 1977”, se arată în document.

În total, 21 de documente sunt propuse pentru a fi denunțate. Printre acestea se numără și Carta europeană a autonomiei locale din 15 octombrie 1985 și Carta socială europeană (revizuită) din 3 mai 1996. Mai multe protocoale vor fi, de asemenea, reziliate.

Anterior, s-a raportat că Putin l-a numit pe ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Alexander Grushko, ca reprezentant oficial al său, atunci când parlamentul a luat în considerare problema rezilierii tratatelor internaționale ale Consiliului Europei cu privire la Federația Rusă.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei în martie 2022. După cum explicăMinisterul rus de Externe, „statele NATO și ale Uniunii Europene, abuzând de majoritatea lor în Consiliul Europei, transformă constant această organizație într-un instrument de politică anti-rusă, refuzând un dialog egal și toate principiile privind care a fost creată această structură paneuropeană”. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite