Provocări de la Moscova. Proiect de lege privind anularea recunoaşterii independenţei Lituaniei, propus în Duma de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarul rus Evgheni Fedorov
Parlamentarul rus Evgheni Fedorov

Ruşii demonstrează încă o dată că îşi doresc refacerea Uniunii Sovietice. Potrivit presei afiliate Kremlinului, deputatul partidului ”Edinaia Rossia”, Evgheni Fedorov, a propus Dumei de Stat un proiect de lege care prevede anularea deciziei de recunoaştere a independenţei Lituaniei, votată de Consiliul de Stat al URSS la 6 septembrie 1991.

Potrivit portalului gazeta.ru, în nota explicativă, parlamentarul face referire la articolul 67.1 din Constituţia Federaţiei Ruse, potrivit căruia „Federaţia Rusă este succesorul legal al URSS pe teritoriul său”. În opinia sa, referendumul de la începutul anului 1991 a demonstrat „decizia de a păstra URSS ca stat unic”, iar crearea Consiliului de Stat al URSS de către primul preşedinte ar Rusiei, Mihail Gorbaciov a fost o acţiune neprevăzută din punct de vedere a Constituţiei URSS, în ciuda „perioadei de tranziţie” din istoria ţării. 

„Consiliul de Stat al URSS a fost creat pentru a rezolva problemele de politică internă şi externă a ţării, iar deciziile sale sunt obligatorii. La 6 septembrie 1991, la prima şedinţă a Consiliului de Stat al URSS sub preşedinţia lui Gorbaciov, Decretul Consiliului de Stat al URSS nr. GS-1 „Cu privire la recunoaşterea independenţei Republicii Lituania” a fost adoptată, declarând recunoaşterea Republicii Lituania drept stat independent, dar modificările corespunzătoare la Constituţia URSS nu au fost făcute ”, a explicat Fedorov. 

Potrivit lui, rezoluţia Consiliului de Stat este „ilegală” şi adoptată „cu încălcarea articolelor din Constituţia URSS”.

„De asemenea, a fost încălcată Legea URSS din 03.04.1990 nr. 1409-1 „Cu privire la procedura de soluţionare a problemelor legate de retragerea unei republici unionale din URSS”, întrucât nu a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS. În Republica Lituania nu a fost stabilită o perioadă de tranziţie pentru a lua în considerare toate problemele litigioase”, a mai adăugat parlamentarul. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite