Prigojin și-a prefigurat moartea? Val de speculații pe internet, după publicarea unui clip cu fostul șef al Wagner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fragment dintr-un interviu în care liderul mercenarilor ruşi, Evgheni Prigojin, făcea o comparație între statul rus și un avion care se dezintegrează în aer a dezlănţuit duminică un val de teorii pe internet despre presupusa sa moarte, a relatat Reuters, citat de Agerpres. Prigojin a fost confirmat mort în oficial duminică după anunțul privind rezultatele analizei genetice a rămășițelor.

Moartea lui Prigojin a fost confirmată de medicii legiști ruși FOTO AFP
Moartea lui Prigojin a fost confirmată de medicii legiști ruși FOTO AFP

În clipul de 40 de secunde preluat dintr-un interviu cu bloggerul militar Semion Pegov, publicat iniţial pe 29 aprilie, Prigojin aprecia că Rusia este în pragul dezastrului deoarece conducerea militară îi îndepărtează treptat pe cei care spun adevărul şi refuză să linguşească conducerea superioară.

"Astăzi am ajuns la punctul de fierbere", a spus el în clipul publicat pe Gray Zone, canalul Telegram al grupului Wagner. "De ce vorbesc atât de sincer? Pentru că nu am dreptul să mint în faţa celor care vor trăi în această ţară. Acum ei sunt minţiţi. Mai bine mă omori", a subliniat el, adăugând: "Dar nu voi minţi, trebuie să spun sincer că Rusia este în pragul dezastrului. Şi dacă aceste rotiţe nu sunt reglate astăzi, atunci avionul se va dezintegra în aer".

Val de speculații privind moartea lui Prigojin

Sute de comentarii au fost postate pe Gray Zone în câteva ore.

"Aşadar ştia", a scris în primul răspuns un utilizator Telegram al cărui nume se traduce prin "avanpost".

Unele postări au speculat în legătură cu faptul că Prigojin trăieşte. Alţii şi-au imaginat ce grozav ar fi dacă, de fapt, Evgheni Prigojin şi Serghei Surovikin, fostul comandant al operaţiunilor de război revocat din funcţia de şef al forţelor aeriene în ziua accidentului aerian, "stau în Jamaica, beau pina colada şi trag un fum dintr-un joint uriaş".

Alte postări au arătat cu degetul spre Kremlin, într-un comentariu afirmându-se că prăbuşirea avionului a fost opera preşedintelui Vladimir Putin şi că "trebuie să fii o amibă ca să nu înţelegi asta".

Unii comentatori au dat vina pe Franţa, iar alții pe Ucraina. Într-o postare se spunea că Ucraina l-a ucis pe Prigojin din ordinul serviciilor speciale ale SUA "şi al anglo-saxonilor" şi adăuga că "este supărător pentru noi să pierdem un astfel de erou", afirmaţie la care cineva a răspuns cu trei emoji-uri râs cu lacrimi.

Moartea lui Evgheni Prigojin, confirmată de expertiza genetică

În urma unor „expertize genetice moleculare”, s-a stabilit că identităţile celor zece victime ale căror trupuri au fost găsite după prăbuşirea avionului „corespund listei” de pasageri şi de membri ai echipajului, printre care figura Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, a anunţat Comitetul de Anchetă într-un comunicat.

Autoritatea aviatică a Rusiei a anunțat că şeful grupului Wagner se afla în avionul privat care s-a prăbuşit la nord-vest de Moscova miercuri, la exact două luni după ce a Evgheni Prigojin a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii militare ruse. Kremlinul a calificat insinuările occidentale conform cărora Prigojin a fost ucis din ordinul său drept o "minciună absolută".

Avertismentul lui Lukașenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut vineri că l-a avertizat pe Prigojin să fie atent la eventuale pericole mortale, dar că în opinia sa ar fi greu de crezut că Putin ar fi responsabil de un asasinat asupra șefului mercenarilor Wagner.

Liderul de la Minsk a dezvăluit că i-ar fi avertizat atât pe Prigojin, cât și pe cofondatorul Wagner, Dmitri Utkin: „Băieţi, aveţi grijă!". Utkin şi-a pierdut viaţa alături de Prigojin, în avionul prăbuşit în regiunea Tver din Rusia, la nord de Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite