Bona care a decapitat în 2016 o fetiţă de patru ani şi a ameninţat că se va arunca în aer în faţa unei staţii de metrou din Moscova a fost eliberată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gulcehra Bobokulova FOTO EPA-EFE
Gulcehra Bobokulova FOTO EPA-EFE

Bona care a decapitat o fetiţă în vârstă de 4 ani la Moscova şi apoi a ieşit cu capul ei în faţa unei staţii de metrou strigând „Allahu Akbar” a fost eliberată după cinci ani de la crimă. Părinţii fetei sunt îngroziţi, deoarece femeia, originară din Uzbekistan, ameninţase că va ucide restul familiei, relatează The Sun.

La începutul lui martie 2016, Gulcehra Bobokulova, în prezent în vârstă de 43 de ani, a scos dintr-un rucsasc capul unei fetiţe de care avea grijă pe atunci şi a strigat „Allahu Akbar”. Femeia susţinea că este „teroristă” şi ameninţa că se va arunca în aer. Totuşi, poliţia a reţinut-o în doar câteva minute, fără ca bona să opună rezistenţă. Scena, care s-a petrecut în faţa staţiei de metrou Oktiabrskoe Pole, în nord-estul Moscovei, a stârnit emoţii şi numeroase întrebări rămase fără răspuns.

Cert este că s-a produs într-o vreme când Europa şi Statele Unite erau afectate de un val de atacuri teroriste purtate sub sceptrul Statului Islamic, iar Rusia „vâna” la rândul ei jihadişti din diferite motive.

În cazul Bobokulovei, autorităţile ruse au susţinut că femeia s-a radicalizat după o vizită în Uzbekistan, unde unul dintre fiii săi se afla în arest din cauza unor legături cu Statul Islamic. Ea ar fi intenţionat să răzbune astfel bombardamentele duse de armata rusă în Siria. Cu toate acestea, acest caz nu a fos tratat ca fiind de natură teroristă. Femeia a fost declarată bolnavă mintal şi închisă într-o secţie psihiatrică securizată. La cinci ani distanţă, ea a fost declarată vindecată de „tulburare psihiatrică cronică”, boala care ar fi determinat-o să omoare fetiţa şi să-i ameninţe familia.

Familia fetiţei a cerut un proces corespunzător, punând la îndoială diagnosticul de „tulburare psihiatrică cronică”. Apelul a rămas în van.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, s-a întrebat la rândul său acum cinci ani dacă nu cumva diagnosticul psihiatric a fost motivat politic.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite