Noua catedrală a armatei ruse, inaugurată fără efigiile lui Putin şi Stalin. Liderul de la Kremlin a lipsit de la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kiril inaugurând noua catedrală a armatei ruse FOTO EPA-EFE
Patriarhul Kiril inaugurând noua catedrală a armatei ruse FOTO EPA-EFE

Armata rusă şi-a inaugurat duminică noua catedrală în absenţa preşedintelui Vladimir Putin, ale cărui apariţii publice rămân limitate din cauza noului coronavirus.

Noua catedrală a fost sfinţită printr-o slujbă oficiată de Patriarhul Kiril în prezenţa a numeroşi ofiţeri ai armatei ruse. Demnitarul rus cu cel mai înalt rang prezent la slujbă a fost ministrul Apărării Serghei Şoigu. Evenimentul a avut loc în ciuda numărului ridicat de noi infecţii cu coronavirus înregistrat zilnic în Rusia.

Noua catedrală a armatei ruse a fost ridicată în Parcul Patriot din Kubinka, o suburbie a Moscovei, cu ocazia marcării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, transmit agenţiile de presă DPA şi EFE, preluate de Agerpres în pagina electronică.

Lăcaşul de cult este construit în stilul bizantin, principalele elemente ale edificiului fiind vitraliile, metalul, mozaicurile şi granitul de Karelia.

Înfrângerea Germaniei naziste, în mai 1945, şi anexarea Crimeei, în martie 2014, sunt ilustrate prin mozaicuri special dedicate.

Prevăzute în planul de decor, efigiile cu Putin şi Stalin nu au mai fost realizate din cauza criticilor. Totuşi, mozaicul cu Stalin se va regăsi într-un muzeu din apropierea catedralei, în ciuda faptului că acesta este considerat unul dintre cei mai sângeroşi dictatori ai secolului XX, ale cărui ordine de persecutare şi crime au vizat inclusiv Biserica Ortodoxă.

Inaugurarea catedralei fusese programată iniţial pentru 9 mai, dar a fost amânată din cauza epidemiei de coronavirus, la fel cum s-a întâmplat şi cu parada militară ce se desfăşoară tradiţional la această dată în Rusia.

Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, înregistrând oficial până luni 537.210 cazuri de infectare (8.246 în ultimele 24 de ore) şi 7.091 de morţi (143 în ultimele 24 de ore).

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite