Kremlinul: O excludere a Rusiei din G20, aşa cum cer SUA, nu ar fi „mortală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Rusia minimizează vineri amploarea unei eventuale excluderi din Grupul Celor Douăzeci (G20) cele mai importante economii ale lumii, cerută de către Statele Unite ca sancţiune a Moscovei din cauza invaziei şi războiului ruse din Ucraina, şi apreciază că o asemenea lovitură nu ar fi „mortală”, relatează AFP.

„În ceea ce priveşte formatul G20, el este important. Însă, în actualele circumstanţe, în care majoritatea membrilor se află în stare de război economic cu noi, nu s-ar întâmpla nimic mortal” prin excluderea Moscovei, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit Reuters, Polonia le-a sugerat oficialilor americani ca Rusia să fie exclusă din grupul G20 ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Solicitarea a primit un „răspuns pozitiv şi aprobare”. G20 este grupul celor mai importante economii ale lumii.

„În timpul întâlnirilor cu Gina Raimondo (secretar al Departamentului Comerţului al SUA) am propus excluderea Rusiei din G20, şi am primit un răspuns pozitiv şi aprobare, urmând să fie înaintată preşedintelui (Joe ) Biden”, a declarat Nowak, într-o conferinţă la Varşovia.

De asemenea, Rusia a fost exclusă din G8 (Grupul celor opt), după anexarea ilegală a Crimeei în 2014. G20 este o grupare mult mai cuprinzătoare, care include India, China, Brazilia şi alte state. De aceea, obţinerea unanimităţii pentru excluderea Rusiei poate fi dificilă.  G8 este un grup al celor mai dezvoltate economii ale lumii.

China a transmis că se opune excluderii Rusiei de la viitorul summit G20. 

„Rusia este un stat membru important al G20, niciun membru nu are dreptul să excludă un alt stat", a comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite