Kremlinul declară că ar prefera ca SUA să ceară Kievului să oprească loviturile asupra clădirilor rezidenţiale, nu asupra rafinăriilor

0
Publicat:

SUA ar trebui să ceară Ucrainei să oprească „atacurile teroriste" asupra întregului teritoriu rus şi nu doar asupra rafinăriilor ruse de petrol, a declarat vineri Kremlinul, comentând o presupusă solicitare a Washingtonului adresată Kievului de a înceta să mai lovească rafinăriile ruseşti de petrol, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Explozie la o uzină din Rusia. FOTO captură video
Explozie la o uzină din Rusia. FOTO captură video

Ziarul Financial Times (FT), citând persoane familiare cu această chestiune, a relatat vineri că Statele Unite au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti, avertizând că loviturile cu drone riscă să provoace represalii şi să crească preţul petrolului la nivel mondial.

Publicația subliniază mai ales că SUA au alertat în mai multe rânduri reprezentanţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării şi că solicitările au fost ignorate, ceea ce a provocat „dezamăgire" la Casa Albă, notează agenţia EFE.

Dincolo de acest lucru, SUA se tem de un posibil răspuns din partea Moscovei ce ar putea afecta obiective importante de infrastructură pentru Occident, precum oleoductul kazah KTK.

Kievul a lansat, săptămâna trecută, atacuri masive cu drone împotriva a şapte rafinării ruseşti, provocând daune industriei petroliere a Rusiei.

În ultimele două zile, Moscova a răspuns cu cele mai ample atacuri cu rachete împotriva sistemului energetic ucrainean, după o pauză de aproape o lună şi jumătate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, referitor la informaţia apărută în FT: „Am prefera ca Statele Unite să solicite regimului de la Kiev să-şi abandoneze esenţa şi, în primul rând, să înceteze activităţile teroriste, mai ales împotriva ţintelor civile şi a clădirilor rezidenţiale".

Peskov pare să facă o referire la bombardamentele ucrainene asupra regiunii de graniţă Belgorod a Rusiei, unde oficialii afirmă că cel puţin 26 de persoane au fost ucise din 15 februarie. La rândul lor, atacurile Rusiei în Ucraina au ucis mii de civili, notează Reuters

„Moscova <<trebuie să protejeze locuitorii noilor regiuni şi să elibereze teritoriul acestor subiecţi>>" 

Ziarul Argumentî i Faktî a publicat, anterior, un interviu cu Dmitri Peskov, în care acesta afirmă că, din cauza intervenţiei ţărilor occidentale în Ucraina, Rusia se află în „stare de război". El a adăugat că Moscova nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care „şi-a documentat intenţia de a folosi orice metodă" pentru a lua înapoi Crimeea şi „noile regiuni", o referire la peninsula şi regiunile anexate ilegal de Rusia de la Ucraina.

Secretarul de presă al preşedintelui rus spune că Moscova „trebuie să protejeze locuitorii noilor regiuni şi să elibereze teritoriul acestor subiecţi" . Potrivit acestuia, Rusia va acţiona astfel încât „potenţialul militar al Ucrainei să nu ameninţe securitatea cetăţenilor şi a teritoriului ei".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite