FOTO VIDEO Explozie la metroul din Sankt-Petersburg, soldată cu mai mulţi morţi şi răniţi. A fost un atac terorist, confirmă procurorul general rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vagonul distrus de explozie
Vagonul distrus de explozie

O explozie s-a produs în metroul din Sankt-Petersburg şi s-a soldat cu 11 morţi şi cel puţin 45 de răniţi, printre aceştia fiind şi copii, potrivit presei ruse, care citează Comitetul Naţional Antiterorist. Preşedintele Vladimir Putin, care se află la Sankt Petersburg pentru întrevederea cu omologul belarus Alexander Lukaşenko, a declarat că sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv pista teroristă.

Premierul Medvedev cataloghează explozia de la metrou drept un atentat terorist

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a catalogat explozia de la metrou drept un atentat terorist, susţinând că persoanele rănite vor primi îngrijirea medicală de care au nevoie în spitalele din Sankt Petesburg. „Toţi cei răniţi în atentatul terorist din Sankt Petesburg vor primi toată îngrijirea medicală de care au nevoie. Indicaţii au fost transmise în acest sens miniştrilor Sănătăţii şi de Urgenţă”, a scris premierul rus într-un mesaj postat pe Facebook.

UPDATE 07.00 Autorităţile ruse au crescut în timpul nopţii bilanţul atentatului terorist de la metrou la 11 morţi şi cel puţin 45 de răniţi. Între timp, presa rusă relatează că principalul suspect ar fi un tânăr originar dintr-o ţară central-asiatică, transmite BBC, dar nu se ştie exact dacă acesta este un atacator sinucigaş.

UPDATE 19.45 Autorităţile ruse au emis mandate de căutare pentru două persoane în urma atacului de luni, de la metroul din Sankt Petersburg, au declarat surse apropiate anchetei pentru Interfax.

UPDATE 19.40 Autorităţile ruse au intervenit luni seara pentru a evacua câteva sute de persoane după descoperirea unui pachet suspect într-un fast-food de pe aeroportul Pulkovo, situat în apropiere de Sankt Petesburg, transmite Interfax.

UPDATE 19.30 Agenţia Federală rusă pentru Transport Aerian a ordonat măsuri suplimentare de securitate pe toate aeroporturile din ţară şi la toate companiile aeriene.

Stare de urgenţă la instituţiile de învăţământ din oraş

Autorităţile din Sankt Petersburg au declarat stare de urgenţă la instituţiile de învăţământ din oraş, a anunţat Comitetul Educaţional din oraş, citat de TASS.

„Comitetul Educaţional a decis să intensifice măsurile de securitate în urma a ceea ce s-a întâmplat la metrou”, se arată într-un comunicat.

Agenţia Federală rusă pentru Transport Aerian a ordonat impunerea de măsuri suplimentare de securitate pe toate aeroporturile din ţară şi la toate companiile aeriene, după explozia de la metroul din Sankt Petersburg, relatează TASS.

UPDATE Trei zile de doliu în urma exploziei de la metroul din Sankt-Petersburg

Autorităţile din Sankt Petersburg au decretat trei zile de doliu după tragedia de la metrou.  Ministrul rus al Sănătăţii a revizuit bilanţul atacului la 10 morţi şi 37 de răniţi, relateaza Interfax.Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un mesaj, pe contul de Twitter: „Rugăciunile şi condoleanţele noastre pentru familiile victimelor".

UPDATE Aplelul ambasadorului României în Federaţia Rusă

Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, a făcut luni un apel, pe pagina sa de Facebook, după explozia de la metroul din Sankt Petesburg, transmiţând că, în situaţia în care sunt români implicaţi în incident, să îl contacteze personal, sau să ia legătura cu ambasada.

"Sper că sunteţi bine, voi, românii din Sankt Petersburg şi nu a fost nimeni în acel tren şi nici în staţiile de metrou. Dacă Doamne fereşte de ceva, anuntaţi Ambasada-pe mine personal, Consulatul din Sankt Petesburg. Rog să urmăriti ce s-a întamplat şi eventuale evoluţii", a scris ambasadorul Vasile Soare pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după explozie.

Niciun cetăţean român nu a cerut asistenţă consulară din partea Ambasadei României în Federaţia Rusă.

MAE se află în permanentă comunicare cu autorităţile ruse pentru a afla dacă printre victimele exploziei se află şi cetăţeni români.

UPDATE Bilanţ revizuit: 10 morţi şi 47 de răniţi

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Veronika Skvortsova, 10 persoane au murit în urma deflagraţiei şi 47 au fost rănite. Şase dintre acestea se află în stare gravă. Comitetul Naţional Antiterorism informase anterior că nouă persoane au murit în explozie. 

UPDATE Presa rusă publică o primă imagine cu presupusul atacator 

Presa rusă a publicat luni după-amiază o primă imagine cu presupusul atacator de la metrou.

suspect

Foto: REN TV

image

Foto: Moscow Times (imagine preluată de la Poliţia din Sankt Petersburg)

UPDATE Un presupus atacator, suprins de camerele video

Un presupus atacator a fost suprins de camerele de supraveghere de la metrou, potrivit unei surse citate de Interfax, relatează Russia Today. Dispozitivul exploziv ar fi fost plasat într-o geantă.

Cotidianul rus Kommersant evocă piesa „naţionalistă“ şi „extremişti din ţările vecine“, fără a preciza care dintre ele.

UPDATE Forţele de securitate au dezamorsat un dispozitiv neexplodat

Forţele de securitate ruse au dezamorsat un dispozitiv neexplodat care a fost găsit la staţia de metrou Ploşciad Vosstania, diferită de cea unde s-a produs deflagraţia. 

bombe

Dispozitivul care nu a explodat Foto: REN TV

UPDATE Procuratura Rusiei: atac terorist

Procuratura Rusiei a calificat exploziile din metroul de la Sankt Petersburg ca atentate teroriste. În acest caz a fost deschis un dosar penal. 

Rudele persoanelor decedate în urma deflagraţiilor vor primi ajutoare financiare în sumă de 2,025 milioane de ruble (33.707 euro). Despre acest lucru a anunţat preşedintele Uniunii Asiguratorilor din Federaţia Rusă, Igori Iurghens. Din cauza atacului de la metrou, în centrul oraşului Sankt Petersburg circulaţia rutieră a fost paralizată, iar autorităţile au decis închiderea aeroportului internaţional Pulkovo. Toate aeronavele au fost redirecţionate în spaţiul aerian al Moscovei.

UPDATE Facebook a activat «Safety Check»

Facebook a activat «Safety Check» pentru locuitorii din Sankt-Petersburg, după explozie. Acest dispozitiv permite locuitorilor oraşului şi vizitatorilor care se află în zona vizată de incident să-şi informeze rudele că sunt în siguranţă şi în viaţă.

Explozie la metroul din Sankt Petersburg. Comisia Naţională Antiterorism a preluat ancheta

Comisia Naţională Antiterorism a preluat cazul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg, soldată cu cel puţin 10 morţi şi zeci de răniţi, relatează Russia Today. Potrivit Comisiei, o explozie a avut între staţiile de metroul Tehnologiceski Institut şi Piaţa Sennaia.

Ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) anchetează în prezent incidentul, alături de poliţie.

Rusia a fost ţinta unor atacuri lansate de militanţi ceceni în trecut. Lideri rebeli ceceni au ameninţat frecvent cu noi atacuri.

Cel puţin 38 de persoane au fost ucise în 2010, când două femeie kamikaze au detonat bombe în garnituri de metrou pline, la Moscova. 


Cel puţin trei staţii de metrou au fost închise, iar Agenţia Tass vorbeşte despre 10 morţi şi 50 de răniţi. Medicii ruşi supun că numărul morţilor ar putea să crească.  Autorităţile nu au precizat dacă este vorba de un atac terorist. RT a publicat o fotografie cu uşa unei garnituri de metrou care a fost distrusă de explozie şi o altă fotografie cu persoane rănite care sunt întinse pe peron. Forţele de intervenţie se află la faţa locului.

Explozie în al treilea vagon

Potrivit Interfax, s-au produs două explozii, epicentrul a fost în vagonul de tren. Puterea deflagraţiilor  a fost de 200-300 grame de TNT. 

Explozia produsă luni, la Sankt Petersburg, ar fi avut loc în al treilea vagon al unei garnituri care circula de la Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institut, a declarat o sursă apropiată anchetei pentru Interfax. Toţi morţii ar fi fost în acest vagon, a adăugat sursa.

Dispozitivul care a provocat explozia conţinea echivalentul a până la 300 de grame de TNT, şi ar fi fost fie la un atacator sinucigaş, fie într-un pachet-capcană care a fost lăsat când trenul staţiona la Piaţa Sennaia.

Potrivit unei surse citate de agenţia Ria Novosti, dispozitivele explozive utilizate au fost „artizanale şi de capacitate mică.“

Cauzele exploziei nu sunt cunoscute. Un vagon a fost avariat foarte tare şi, potrivit primelor imagini, erau multe persoane rănite.

La staţia de metrou Sennaia Ploşciad se aflau opt ambulanţe. Fumul a umplut mare parte din staţia de metrou, care a fost evacuată. Numeroase alte staţii de metrou erau pe punctul de a fi închise. 

La scurt timp, la locul accidentului au venit ambulanţe.

Serviciile de urgenţă acţionează la locul incidentului după explozia ce a avut loc între două staţii de metrou. Cel puţin 22 de persoane, inclusiv un copil, au fost transferate la spital, potrivit guvernatorului Sankt-Petersburgului.

Vladimir Putin era în oraş 

Presa rusă a informat că explozia a fost provocată de un dispozitiv neidentificat, iar Interfax susţine că dispozitivul exploziv era umplut cu şrapnel.

Potrivit unei surse citate de agenţia Ria Novosti, dispozitivele explozive utilizate au fost „artizanale şi de capacitate mică.“

Preşedintele rus Vladimir Putin, care urma să se întâlnească în Sankt-Petersburg cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost informat cu privire la această situaţie, a relatat RIA, care citează un purtător de cuvânt al Kremlinului. 

Vladimir Putin a afirmat că sunt luate în calcul toate ipotezele, inclusiv o pistă teroristă. „Am vorbit deja cu şefii serviciilor speciale, directorul FSB. Organele de drept şi servicii speciale fac tot posibilul pentru a identifica cauzele incidentului, pentru a da o evaluare completă a ceea ce s-a întâmplat,” a menţionat preşedintele rus la o întâlnire cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

„Autorităţile locale şi, dacă va fi nevoie, autorităţile federale vor lua toate măsurile necesare pentru a susţine familiile celor ucişi şi celor răniţi”, a spus Putin.

Comitetul naţional anti-terorism a confirmat moartea a cel putin 10 persoane, iar serviciile de salvare vorbesc despre încă 20 de persoane rănite.

Presa locală scrie despre 10 morţi, până la 50 de răniţi, inclusiv copii, în timp ce Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a furnizat un bilanţ de cel puţin 20 de răniţi. 

Autorităţile au luat măsuri suplimentare de securitate la metroul din Moscova, după explozia de la Sankt Petersburg, a anunţat un oficial citat de Interfax.

Potrivit preşedintelui Comitetului de Apărare al Consiliului Federaţiei, Viktor Ozerov, alegerea locului şi timpul exploziei „nu ar fi o coincidenţă“, făcând referire la vizita lui Vladimir Putin pentru a participa, luni, la un forum al presei care va avea loc în Sankt Petersburg. „Mulţi jurnalişti sunt prezenţi în oraş“, a subliniat acesta.

„Este posibil ca autorităţile competente să fi eşuat în misiunea lor de prevenire, inclusiv cele care se ocupă de securitate în metrou“, a declarat Viktor Ozerov.

metrou
Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri