Duma de Stat din Rusia ar putea să ceară Germaniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duma de Stat a Rusiei
Duma de Stat a Rusiei

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a Parlamentului rus) intenţionează să creeze un grup de lucru pentru calcularea daunelor cauzate de Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat Mihail Dehtiarev, membru al Consiliului Suprem al Partidului Liberal Democrat.

„De fapt, Germania nu a plătit Uniunii Sovietice reparaţii pentru distrugerile şi atrocităţile din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei,  deşi a făcut astfel de plăţi către ţări care nici măcar nu existau în acea perioadă, precum Israelul, căruia i-a plătit mai mult de 60 miliarde de euro", a declarat pentru „Izvestia“ Mihail Degtearev, un membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski.

„Prin urmare, Germania plăteşte compensaţii pentru şase milioane de victime ale Holocaustului, dar, în acelaşi timp, ignoră 27 milioane de oameni sovietici ucişi, printre care 16 milioane de civili. Vom solicita neapărat reparaţii, grupul nostru de lucru va calcula daunele“, a declarat parlamentarul ultranaţionalist rus.

Potrivit acordurilor de la Ialta, a amintit el, Uniunea Sovietică a luat unele active germane (în cea mai mare parte mobilier, îmbrăcăminte, echipament industrial) din sectorul sovietic, care şi aşa erau trofee de război, dar Germania nu a compensat în niciun fel prejudiciul cauzat economiei URSS.

„Deşi, cu aliatul nostru — Republica Democrată Germană —a semnat după război un acord privind încetarea perceperii de reparaţii, astfel de acorduri nu au existat cu RFG şi mai ales cu Germania reunificată. Prin urmare, întrebarea este deschisă şi extrem de actuală. Mai ales că Germania continuă să provoace prejudicii Rusiei prin promovarea sancţiunilor ilegale ale UE“, a afirmat Dehtiarev.

Chiar dacă ar fi luată în considerare valoarea mărfurilor aduse şi munca prizonierilor germani în URSS, reparaţiile de război ale RDG nu au depăşit la vremea respectiv 15-16 miliarde de dolari, a argumentat el. Potrivit concluziilor Comisiei de Stat a URSS, în perioada războiului pagubele materiale s-au ridicat la 30% din „avuţia naţională“ a ţării, iar pe teritoriul sovietic au fost distruse 1.710 de oraşe şi aşezări de tip orăşenesc, peste 70.000 de sate şi cătune, 32.000 de întreprinderi industriale, 100.000 de colhozuri şi sovhozuri. În general, doar pagubele materiale au fost estimate la aproximativ la 600 miliarde de dolari.

Suma totală a reparaţiilor de război pe care Rusia le-ar putea cere Germaniei ar putea să se ridice la 3-4 mii de miliarde de euro, la cursul actual, conform calculelor sale. 

„Sperăm ca în grupul nostru de lucru să intre reprezentanţi ai Belarusului şi ai altor foste republici sovietice, care au, de asemenea, dreptul de a pretinde despăgubiri din partea Germaniei reunificate“, a mai spus acesta.

Chiar şi dacă pretenţiile faţă de Germania ar fi fondate, unii experţi susţin că a cere reparaţii după 70 de ani de la sfârşitul războiului este nerealist.

De curând, noul premier grec Alexis Tsipras a promis la rândul său că va cere Germaniei să plătească despăgubiri pentru un împrumut acordat de Grecia în 1942, la presiunea naziştilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite