Ce i-a răspuns Iulia Navalnaia lui Putin, care a afirmat că soţul ei „a mers la tratament în Germania, ignorând legea în mod deliberat“

0
0
Iulia şi Aleksei Navalnîi, în avion la întroarcerea în Rusia după tratamentul din Germania
Iulia şi Aleksei Navalnîi, în avion la întroarcerea în Rusia după tratamentul din Germania

Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi - personalitatea cea mai proeminentă a opoziţiei ruse şi criticul nr.1 al Kremlinului - i-a răspuns joi preşedintelui rus Vladimir Putin, care în conferinţa de presă din ziua anterioară la Geneva, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, a susţinut că opozantul - fără să-i rostească numele - "a mers pentru tratament în străinătate, ignorând legea cu bună ştiinţă".

Navalnaia a publicat pe Instagram o fotografie în care soţul ei aflat în comă şi întins pe targă este urcat în avionul închiriat de o organizaţie neguvernamentală germană pentru a fi transportat de la Omsk (Siberia) la clinica Charite din Berlin, după ce medicii de la Omsk se opuseseră timp de 12 ore acestui transfer, motivând că "pacientul" suferă de o tulburare metabolică provocată de o scădere accentuată a glicemiei.

"Am păstrat o fotografie în care se vede cum Aleksei, ignorând deliberat cerinţa de a se prezenta la poliţie pentru a da cu subsemnatul, a plecat în străinătate pentru tratament", a scris ironic sub fotografie Iulia Navalnaia.

Navalnîi s-a simţit rău brusc în august în timpul unui turneu electoral în Siberia. Familia şi echipa sa au suspectat o otrăvire şi au insistat ca el să primească îngrijiri în străinătate. După internarea la clinica berlineză Charite, trei laboratoare europene au constatat că opozantul rus fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în perioada sovietică. Kremlinul neagă acest fapt şi refuză să deschidă o anchetă în cazul respectiv.

        View this post on Instagram                       A post shared by Юлия Навальная (@yulia_navalnaya)

Putin a declarat la 22 octombrie 2020 că a cerut personal parchetului să-i permită lui Aleksei Navalnîi să plece la Berlin pentru tratament. În cadrul unei dezbateri a Clubului de discuţii de la Valdai, Putin a spus că, dacă "autorităţile ar fi dorit într-adevăr să otrăvească 'această persoană', nu i-ar fi permis să plece la tratament în afara ţării", conform agenţiei de presă TASS.

"Acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia", a spus miercuri Putin în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o separat, după întâlnirea cu Joe Biden, fiind întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în ţară. El a afirmat că opozantul nu a respectat termenii eliberării condiţionate într-un dosar din 2014, în care fusese condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi nu s-a prezentat în faţa autorităţii abilitate pentru a-şi semnala prezenţa.

Putin a mai spus că Navalnîi s-a întors în mod deliberat în Rusia "pentru a fi arestat". "A făcut totul cu bună ştiinţă pentru a fi reţinut", a insistat preşedintele rus.

La revenirea în Rusia, la 17 ianuarie a.c., Aleksei Navalnîi a fost arestat. Apoi, el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, din care i-au fost scăzute lunile de arest la domiciliu, într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el, organizaţii neguvernamentale şi mai multe capitale occidentale îl consideră ca fiind motivat politic. 

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite