Ca pe vremea lui Stalin. Regimul Putin reinventează gulagul: Unde vor fi concentraţi deţinuţii din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonă contaminată în apropiere de Norilsk FOTO EPA-EFE
Zonă contaminată în apropiere de Norilsk FOTO EPA-EFE

Serviciile penitenciare din Rusia (FSIN) intenţionează să-şi trimită deţinuţii în Arctica pentru a-i implica în activităţi de curăţare a zonelor afectate de accidente industriale.

„FSIN examinează posibilitatea mobilizării condamnaţilor pentru curăţarea unor zone din teritoriul arctic”, a anunţat vineri directorul acestei instituţii, Aleksandr Kalaşnikov.

El a declarat că le-a solicitat responsabililor regionali ai FSIN să „lucreze în această direcţie”.

Cu toate că directorul FSIN a vorbit despre un plan de viitor, el a recunoscut că a ajuns deja la un acord cu autorităţile din Norilsk pentru depoluarea acestui oraş industrial cu ajutorul unor deţinuţi.

Oraşul Norilsk, cel mai nordic din Siberia, şi împrejurimile sale sunt afectate adesea de catastrofe ecologice ca urmare a activităţilor gigantului minier Norilsk Nickel. Circa 21.000 de tone de motorină s-au deversat anul trecut în ape de lângă Norilsk, provocând o uriaşă pată roşie, vizibilă chiar şi din spaţiu.

O practică care aduce aminte de gulagurile lui Stalin

Potrivit Elenei Korobkova, responsabilă de rang înalt în cadrul FSIN, deţinuţii ar urma să fie instalaţi în „contrucţii modulare mobile”.

„Organizaţiile care curăţă zona arctică sunt invitate să aibă o cooperare reciproc avantajoasă cu FSIN pentru a implica deţinuţii la astfel de lucrări”, a insistat ea.

Conducerea FSIN nu a menţionat dacă va oferi stimulente deţinuţilor angajaţi în astfel de activităţi dăunătoare pentru sănătate.

Dacă va fi pusă în practică la scară largă, această practică va reinstitui practic gulagurile staliniste, unde condamnaţii erau duşi cu forţa pentru a fi utilizaţi la lucrări faraonice, precum Canalului Marea Albă-Marea Baltică, construit între 1931 şi 1933 pe scheletele a sute de mii condamnaţi şi disidenţi ai regimului.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite