Bucătarul lui Putin este un fost puşcăriaş devenit miliardar şi proprietar de fabrici de troli VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigaţie a Fondului de luptă împotriva corupţiei arată că bucătarul preşedintelui rus Vladimir Putin este un personaj total atipic, cu multe miliarde în cont, cu o viaţă de lux şi cu activităţi controversate în mediul virtual.

Activistul şi opozantul Aleksei Navalnîi şi colaboratorii săi de la Fondul de luptă împotriva corupţiei au scos la suprafaţă o „istorie de succes“ în afaceri bine ascunsă de ochii ruşilor. Este vorba de povestea de viaţă a miliardarului Evgheni Prigojin, nimeni altul decât, oarecum ironic, bucătarul şi cel mai mare trol al preşedintelui rus Vladimir Putin. Cazul Prigojin este unul tipic de îmbogăţire în Rusia lui Putin, în care se îmbină servilismul, clientelismul şi încălcarea legii sub atenta oblăduire a liderului suprem de la Kremlin.

Un individ reprezentativ al parveniţilor Rusiei lui Putin

Evgheni Prigojin a pornit de jos, ca hoţ de rând, şi a ajuns să aibă o avere de invidiat, ca un corupt versat, potrivit unei investigaţii a lui Navalnîi şi a colaboratorilor săi.

„Este un individ reprezentativ al parveniţilor din clasa defavorizată. El a fost chiar condamnat pentru furt în 1979 şi pentru o infracţiune mai gravă doi ani mai târziu. În total, a stat nouă ani la închisoare“, îşi începe dezvăluirea activistul anticoruţie rus.

Viaţa lui Prigojin s-a schimbat total după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, când s-a implicat în afaceri în domeniul alimentaţiei, şi a luat avânt în 2001, după o vizită a lui Putin în restaurantul său. Fostul infractor devenit om de afaceri l-a servit personal pe fostul KGB-ist aflat la începutul primului mandat de preşedinte, iar acesta din urmă i-a remarcat slugărnicia.

„Prigojin a făcut glume, a aşezat cu măiestrie şerveţelele şi a fost observat. Iniţial a legat o relaţie de prietenie cu şoferul lui Putin, apoi cu bodyguardul său. Eh, în cele din urmă a ajuns bufonul regelui“, continuă Navalnîi.

Contracte generoase cu statul obţinute printr-un cartel ilegal

În 2003 societatea din domeniul restaurantelor deţinută de Evgheni Prigojin a organizat petrecerea de ziua de naştere a lui Vladimir Putin, în 2008 a asigurat mâncarea şi băutura la banchetul dedicat învestiturii lui Dmitri Medvedev la preşedinţia Rusiei, în 2010 a devenit furnizorul de produse alimentare al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, în 2011 s-a extins ca furnizor la reţelele şcolare din Moscova şi din Sankt Petersburg, iar în 2012 la Ministerul Apărării. Potrivit unor calcule făcute de Fondul de luptă împotriva corupţiei, societatea lui Prigojin a onorat în ultimii cinci ani comenzi plătite cu 200 de miliarde de ruble (aproximativ 2,86 de miliarde de euro) de statul rus.

„Putem să demonstrăm cu acte că (Prigojin, n. red.) a organizat un cartel ilegal pentru a obţine contracte cu statul“, dă asigurări Navalnîi.

Proprietar de „fabrici de troli“ pro-Putin

Totodată, el are legături cu înfiinţarea Agenţiei de cercetare a internetului, sub auspiciile căreia funcţionează „fabricile de troli“ pro-Putin de la Moscova şi Sankt Petersburg, mai dezvăluie Navalnîi.

El a încercat să şteargă aceste legături şi a reuşit, potrivit „Novaia Gazeta“. Yandex, Google şi mail.ru au fost nevoite, în baza Legii privind dreptul la uitare, să elimine din rezultatele căutărilor online orice asociere a bucătarului lui Putin cu postacii pro-Kremlin.

Viaţă de lux

Ca orice miliardar care se respectă, bucătarul şi trolul lui Putin deţine două domenii: unul într-o zonă bine cotată de la periferia Moscovei şi altul cu o privelişte superbă la Marea Neagră. Ambele domenii sunt prevăzute cu case cu mai multe niveluri, piscine, terenuri de baschet, heliporturi şi adevărate parcuri auto. De asemenea, el deţine un avion şi un iaht de lux St Vitamin în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Liderul de la Kremlin ar putea avea scuza că are o slăbiciune pentru bucătari, pentru că bunicul său, Spiridon Ivanovici Putin (1879–1965), a lucrat ca bucătar pentru Vladimir Ilici Lenin la casa de vacanţă a acestuia de la Gorki (localitate situată la 10 kilometri sud de Moscova). După moartea lui Lenin, în 1924, Spiridon Putin a gătit pentru văduva lui Lenin şi apoi pentru Iosif Stalin, pentru ca ulterior să fie angajat de către Partidul Comunist Rus, ca bucătar, la unul dintre sediile retrase ale Comitetului moscovit al partidului.

Preşedintele rus Vladimir Putin este acuzat că a instituit un întreg sistem de corupţie prin intermediul căruia se îmbogăţeşte şi se menţine la putere, iar printre oamenii de care se foloseşte sunt şi prieteni din copilărie. Opozantul Aleksei Navalnîi a mai scris recent de un prieten din copilărie al liderului de la Kremlin, Piotr Kolbin, fost măcelar care a ajuns „puşculiţa“ lui Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite