Atentate teroriste în Paris. François Hollande face alianţă cu Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său rus, Vladimir Putin
Preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său rus, Vladimir Putin

Atacurile teroriste din Paris au schimbat şi poziţia preşedintelui François Hollande faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, căutând acum sprijinul Moscovei pentru formarea unei „mari coaliţii“ internaţionale împotriva terorismului. Cei doi lideri au convenit telefonic o coordonare mai strânsă între armatele şi agenţiile de informaţii din cele două ţări.

„Diplomaţia franceză nu are o foarte mare marjă de manevră“ în dorinţa de a da un răspuns imediat şi puternic atentatelor organizate de jihadişti la Paris, vineri, spune Bertrand Badie, expert în relaţii internaţionale (Sciences Po, Paris). „Lucrurile se joacă între ruşi şi americani şi încercăm să fim acolo“, a apreciat el. 

Luni, preşedintele francez  a cerut „o unire a tuturor celor care pot realmente să lupte împotriva acestei armate teroriste“. Un prim gest de apropiere a făcut, ieri, liderul de la Kremlin care a ordonat navelor sale de război amplasate în Marea Mediterană să intre în „contact direct“ cu portavionul francez Charles-de-Gaulle şi să „coopereze cu aliaţii“ francezi.  

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez François Hollande au avut, ieri, şi o convorbire telefonică  în timpul căreia s-au pronunţat pentru „o coordonare mai strânsă“ între agenţiile lor de informaţii în privinţa conflictului sirian, după atacurile teroriste de vineri de la Paris, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, potrivit AFP. 

 Cei doi lideri „au convenit să aibă contacte şi o coordonare mai strânsă între militari şi agenţiile de informaţii din cele două ţări în acţiunile lor împotriva grupărilor teroriste în Siria“, a indicat preşedinţia rusă într-un comunicat.

La rândul său, Palatul Elysee a informat că preşedintele Hollande a discutat telefonic cu Vladimir Putin despre „coordonarea eforturilor“ în lupta împotriva jihadiştilor.

Preşedinţii Francois Hollande şi Vladimir Putin urmează să se întâlnească la 26 noiembrie la Moscova, a precizat preşedinţia franceză. Cu două zile înainte de întâlnirea cu liderul de la Kremlin, preşedintele francez se va deplasa la Washington pentru a se întâlni cu Barack Obama. 

Coincidenţă sau nu, Moscova a anunţat, ieri, că prăbuşirea avionului rusesc Airbus A321 în Egipt, la 31 octombrie, cu 224 persoane la bord,  a fost cauzată de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat, confirmând astfel că doborârea aeronavei a fost un act terrorist. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite