Amnesty International îşi poate relua activitatea în sediul din Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Birou Amnesty Moscova sigilat www.amnesty.org
Birou Amnesty Moscova sigilat www.amnesty.org

Consiliul pentru Drepturile Omului din Rusia a anunţat că organizaţia Amnesty International îşi poate relua activitatea în biroul din Moscova. Anunţul vine după ce activiştii au fost evacuaţi cu o zi în urmă din biroul rus de către autorităţile locale, care au pretins neplata chiriei, transmite Reuters.

Miercuri, Aleksandr Artemiev de la Amnesty International a relatat că sigilii oficiale au fost lipite la intrările în birou, iar yalele au fost schimbate peste noapte, angajaţii neavând posibilitatea de a intra în clădire. În plus, autorităţile locale au oprit alimentarea cu energie electrică.

Amnesty International închiriase clădirea din centrul metropolei ruse de la administraţia locală a Moscovei. Autorităţile locale au explicat că acţiunea a fost luată, după ce organizaţia pentru drepturile omului nu şi-a plătit chiria la timp.

Directorul Consiliului pentru Drepturile Omului, Mihail Fedotov, a declarat că s-a întâlnit pentru a discuta problema cu preşedintele rus Vladimir Putin.

”Contractul de închiriere a fost complet reluat. Amnesty International se va putea întoarce în sediu. Putin a fost informat în această privinţă”, a precizat Fedotov.

Directorul Amnesty International pentru Europa, John Dalhuisen, a spus că nu ştie ce a determinat autorităţile moscovite să ia această măsură, pe care a descris-o drept o „surpriză neplăcută”.

“Ţinând cont de climatul actual pentru activitatea societăţii civile în Rusia, în mod clar există un număr de explicaţii plauzibile, dar este prea devreme pentru a trage vreo concluzie. Lucrăm pentru a rezolva situaţia cât mai repede posibil şi sperăm că există o explicaţie administrativă simplă pentru acest obstacol în activitatea noastră”, a declarat Dalhuisen.

Amnesty International critică frecvent autorităţile ruse pentru încălcarea drepturilor omului. ONG-ul a dat asigurări că şi-a îndeplinit toate obligaţiile de chiriaş.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite