Alegerile în Rusia, pe ultima sută de metri. Peste 75 de persoane au fost arestate, în timp ce mii de oameni protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 75 de persoane au fost arestate în 17 orașe din Rusia, în timp ce mii de persoane au participat la protestul „Noon Against Putin” („Amiază împotriva lui Putin”), a anunțat organizația independentă pentru drepturile omului OVD-Info, potrivit The Independent.

 OVD-Info a anunțat chiar mai multe arestări: 80. DOTO Facebook OVD Info
OVD-Info a anunțat chiar mai multe arestări: 80. DOTO Facebook OVD Info

În ultima zi de vot din cele trei dedicate alegerilor prezidențiale, autoritățile au făcut ce au anunțat: au luat măsuri împotriva celor care au participat la protestele de duminică după-amiază, la care i-a îndemnat, înainte de a muri luna trecută, principalul lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, într-un mesaj transmis dintr-o închisoare din Siberia.

 Arestările au avut loc în ciuda faptului că nu au existat semne evidente de infracțiuni.

Cca. 40% dintre cei arestați erau din Kazan, un oraș situat la 800 km est de Moscova, cu o puternică majoritate musulmană sunnită. Cel puțin 19 persoane au fost arestate la Moscova și șapte în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin.

Un bărbat din Ufa, sudul Rusiei, a declarat că a fost reținut pentru că a încercat să arunce o fotografie a lui Navalnîi în urna de vot.

Potrivit declarațiilor făcute de el pentru OVD-Info, autoritățile l-au amenințat apoi că îl vor acuza de obstrucționarea activității comisiilor electorale.

Simpatizanții fostului disident rus Navalnîi au difuzat pe YouTube videoclipuri cu oameni care stăteau la coadă la diferite secții de votare din Rusia la prânz și despre care au spus că se aflau acolo pentru a protesta pașnic.

Amintim că susţinători ai disidentului Aleksei Navalnîi, au lansat un apel către cetăţenii ruşi să se prezinte la vot la prânz, la Moscova şi în alte oraşe, şi să voteze pentru orice alt candidat în afara lui Vladimir Putin sau să îşi anuleze votul. 

Și văduva disidentului rus, Iulia Navalnaya, a reiterat, din perioada premergătoare alegerilor, apelul lui Navalnîi, cerându-le protestatarilor să apară în număr mare și în același timp  secțiile de votare, pentru a le copleși.

Navalnaya le-a mai cerut protestatarilor să strice buletinele de vot scriind „Navalny” pe ele sau să voteze pentru alți candidați decât Putin, potrivit The Guardian.  

18.00 GMT este ora de închidere a votului în exclava baltică Kaliningrad - cu cel mai vestic fus orar al Rusiei - moment de la care urmează să se cunoască primele rezultate oficiale preliminare (sondaj la ieșirea de la urne).

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite