Alegeri parlamentare în Rusia: Putin face apel la „patriotism” după ce a eliminat opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis joi concetăţenilor săi să dea dovadă de „patriotism” în alegerile legislative din acest weekend, un scrutin ce urmează să aibă loc fără o opoziţie reală.

După ce şi-a exclus contestatarii din alegeri, Putin a făcut apel la „spirit civic” şi „patriotism”.

„Mă bazez pe simţul vostru civic de responsabilitate, pe cumpătarea şi patriotismul vostru, pe preocuparea voastră de a alege deputaţi care vor lucra pentru binele şi în numele iubitei noastre Rusii”, a declarat Putin într-o înregistrare video postată în cursul nopţii de miercuri spre joi pe site-ul Kremlinului.

Liderul de la Kremlin a lansat acest mesaj din carantină, izolându-se după ce zeci de membri ai anturajului său au fost confirmaţi cu COVID-19. Este un caz care ilustrează dificultăţile Rusiei în a limita pandemia pe fondul unei campanii lente de vaccinare, notează AFP.

Mesajul lui Putin vine cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor parlamentare în Rusia, care vor avea loc de vineri până duminică. Rezultatele sunt aşteptate duminică, după ora 21.00 în România.

Scrutinul se va desfăşura fără o opoziţie reală, cu Rusia Unită, partidul actualului regim de la Kremlin, în prim-plan şi alte câteva formaţiuni ce mimează alternativa.

Opozantul Aleksei Navalnîi şi aliaţii acestuia au fost excluşi din alegeri prin intimidări, forţări la exil, arestări, interdicţii în instanţă etc. Navalnîi se află în prezent în închisoare, fiind condamnat în baza unui dosar readus la suprafaţă de fiecare data când reprezenta o ameninţare politică pentru Kremlin. Înainte de a fi condamnat la închisoare, opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok de o echipă specială din cadrul FSB, moştenitorul KGB. Salvat de la moarte într-o clinică din Germania, Navalnîi este convins că ordinul otrăvirii sale cu Noviciok a venit de la Putin. După condamnarea lui Navalnîi, mişcarea sa a fost declarată „extremistă” în baza unei legi formulate după criteriile regimului Putin şi interzisă în alegeri.

Apel la „vot inteligent”

Opozantul le-a cerut susţinătorilor săi să voteze „inteligent”, susţinând în fiecare circumscripţie electorală candidatul cel mai bine plasat pentru a-l pune în dificultate pe cel al Rusiei Unite. Puterea de la Moscova a calificat şi apelul la „vot inteligent” drept o dovadă de „extremism”.

Devenită nepopulară, afectată de scandaluri de corupţie şi scăderea nivelului de trai, Rusia Unită are o susţinere de mai puţin de 30% în sondaje. Cu toate acestea, se aşteaptă ca formaţiunea să câştige alegerile - pentru că, pe fondul apatiei politice a ruşilor, regimul Putin găseşte mereu o soluţie pentru a se menţine la putere.

Pentru a mai mobiliza electoratul în favoarea sa, Putin şi acoliţii săi au reluat ideea duşmanului extern, inventând un amestec al SUA în alegeri.

Săptămâna trecută, Moscova l-a convocat chiar pe ambasadorul american în Rusia pentru a-şi transmite, pesemne, nemulţumirile în mod oficial.

„Datele pe care i le-am transmis sunt destul de grave”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţând „refuzul unei serii întregi de platforme online occidentale de a elimina conţinutul interzis” în Rusia.

Aproximativ 108 milioane de ruşi sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea a 450 de deputaţi în Dumă, camera inferioară a Parlamentului rus. Jumătate dintre ei sunt numiţi prin sistemul de liste cu reprezentare proporţională, iar cealaltă jumătate prin sistemul uninominal, notează AFP.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite