Vremea nefavorabilă a determinat o creştere record a preţului alimentelor, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile alimentelor la nivel mondial au atins, în ianuarie 2011, un nou nivel record, iar vremea nefavorabilă din întreaga lume ar putea majora şi mai mult costul alimentelor, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Agerpres, citând Reuters.

Potrivit FAO, creşterea preţurilor a aprins deja scânteia protestelor în Orientul Mijlociu.
Astfel indicele lunar al FAO, care măsoară modificările de preţ ale unui coş de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, a înregistrat o valoare record în decembrie, peste nivelul record înregistrat în iunie 2008, care a provocat revolte în unele state, din cauza preţului ridicat al alimentelor.
Mai mult, preţul la carne şi zahăr a crescut şi mai mult, ajungând la nivelul maxim din 1990. De aceea, FAO avertizează în legătură cu o posibilă creştere a inflaţiei, revenirea la măsurile protecţioniste, pentru asigurarea aprovizionării pieţelor proprii, precum şi cu revolte asemănătoare celor din 2008.

FAO: Vremea nefavorabilă a determinat o creştere record a preţului alimentelor
Guvernul Republicii Moldova sistează temporar exportul de grâu

În acelaşi timp, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, le-a cerut liderilor lumii „să pună pe primul plan alimentele" şi să-şi fie conştienţi de necesitatea unor măsuri menite să reducă volatilitatea preţurilor alimentelor.
„Ne vom confrunta cu o tendinţă mai largă de majorare a preţurilor materiilor prime, inclusiv a alimentelor", a declarat Zoellick, într-un interviu acordat Reuters.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite