Vor vota, dar nu ştiu pe cine. Găgăuzii, ameţiţi de declaraţiile politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele acestea, Mişcarea „Găgăuzia Unită” (MGU), condusă de deputatul Adunării Populare de la Comrat, Fiodor Gagauz, a anunţat că susţine Partidul Socialiştilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În acelaşi timp, Gagauz este membru al Consiliului Naţional Politic al Partidului Regiunilor, condus de başkanul autonomiei, Mihail Formuzal, dar se află în primii zece în lista electorală a socialiştilor.

La fel ca şi Gagauz, mai multe persoane din MGU sunt membri ai partidului lui Formuzal. Acesta din urmă, însă, a început campania electorală pentru Parlamentul de la Chişinău pe lista blocului electoral, creat împreună cu rusofonii Viktor Şelin şi Oleg Topolniţki. Recent, Formuzal a declarat că se retrage din campania electorală, dar nu a exclus faptul că va reveni în cursă, însă în niciun caz nu va susţine partidul lui Igor Dodon. Dacă n-aţi înţeles nimic din toată această poveste, aflaţi că şi locuitorii UTA Găgăuzia sunt la fel de confuzi atunci când vorbesc despre preferinţele lor electorale.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată luni la Comrat, conducerea asociaţiei obşteşti Mişcarea „Gagauzia Unită” şi-a declarat sprijinul politic în actuala campanie electorală pentru Partidul Socialiştilor, condus de fostul comunist, Igor Dodon. Potrivit lor, nu există „niciun fel de contradicţii partinice în acest sens”. Precizarea a fost făcută de liderul MGU, Fiodor Gagauz, pe care îl găsim în lista electorală a socialiştilor pe poziţia numărul şase. În acelaşi timp, însă, Gagauz este membru al Consiliului Politic Naţional al Partidului Regiunilor condus de başkanul autonomiei, Mihail Formuzal.

„Eu mi-am suspendat activitatea în Partidul Regiunilor. Restul colegilor mei nu au avut nevoie de acest lucru şi rămân membrii formaţiunii. Viaţa ne va arăta cum să procedăm în continuare. Eu am fost inclus în lista socialiştilor nefiind membru de partid”, a declarat Fiodor Gagauz pentru portalul gagauzinfo.md. El ţine să precizeze că nu există niciun pericol de dezmembrare a partidului condus de Mihail Formuzal, care „are propria opinie”.

În timpul unei deplasări la Comrat, echipa Adevărul Moldova a încercat să afle mai multe opinii ale oamenilor din regiune despre preferinţele lor politice, dar şi despre desfăşurarea campaniei electorale din regiune. Mulţi dintre ei evitau să discute cu noi, iar mulţi nu doreau să fie înregistraţi sau fotografiaţi.

Fiodor, 55 ani

image

Urmărim campania electorală. Noi avem acum mulţi candidaţi. Sincer vorbind, aici toţi vor în Uniunea Vamală. Noi cu Rusia am fost într-o societate şi aşa vrem să fim.

Vladimir Nikolaevici

image

El e cu Dodon (arată spre persoana de alături), dar eu îs cu Usatîi. Noi suntem pentru Rusia, trebuie să trăim normal cu ei, ce-i cu voi? Acolo îs mai mulţi moldoveni decât în Europa. Şi Dimitrie Cantemir a fost cel mai bun prieten al lui Petru I.

Serghei

La alegeri voi merge. Mi-am stabilit deja priorităţile. Optez pentru socialişti, pentru Formuzal. Dar Formuzal nu e cu socialiştii? Eu nu ştiam. De fapt, eu nu prea mă pricep la politică, mă uit la ştiri câteodată. Cred că trebuia de făcut un referendum în toată ţara, ca lumea să aleagă vectorul de dezvoltare. Chişinăul şi Găgăuzia trebuie să se dezvolte în cadrul unei ţări unite, fără presiuni.

Gheorghii

image

Eu ştiu pentru cine voi vota, de ce să spun eu acum şi pe urmă să mă apuce de fund? De unde libertatea de exprimare, mâine vor veni şi mă vor închide. Ideea Uniunii Vamale este mai aproape de noi, pentru că cei mai mulţi oameni de-ai noştri lucrează acolo. Conducerea lui Formuzal se bazează pe stabilitate. Pentru partidul lui (Partidul Regiunilor - n.r.) mulţi vor vota, deoarece, aşa am citit în ziare, partidul lui e peste tot în Moldova. Cum se cheamă - Partidul Gagauzia Unită. Partidul Regiunilor se cheamă? Atunci da. La nordul Moldovei nu-i partidul?

Maria

image

Eu sunt împotriva românizării şi eurointegrării, pentru că nu ne aşteaptă nimic bun acolo. În Uniunea Vamală - da. Acolo pleacă toţi, tinerii, femeile. Voi vota pentru Partidul Regiunilor, îmi place de Formuzal. Dodon se consideră prea îngâmfat.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri