Vladimir Putin: Noi pledăm pentru retragerea trupelor din Transnistria. Am fost aproape să soluţionăm conflictul cu preşedintele Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin Kremlin.ru

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că a auzit despre solicitările Occidentului, dar şi ale preşedintelui ales, Maia Sandu, cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria. El a accentuat că Moscova la fel pledează pentru retragerea militarilor săi din regiunea transnistreană, însă acest lucru va fi posibil atunci când va exista un context potrivit şi va exista „un dialog normal” între Chişinău şi Tiraspol.

Vladimir Putin a menţionat că, în 2003, conflictul a fost foarte aproape de a fi soluţionat, după ce Moscova a propus aşa-numitul Memorandumul Kozak, care presupunea federalizarea R. Moldova.

„Noi suntem pentru asta (pentru retragerea militarilor). Noi am fost aproape să realizăm aceasta cu preşedintele Voronin, dar, în ultimul moment, reprezentanţii statelor occidentale „au apăsat pe el”. Dânsul a refuzat şi s-a îndepărtat de înţelegerile pe care le-am avut, iar soluţiile de rezolvare a conflictului au fost amânate pentru o perioadă nedeterminată. De ce? Nu este de înţeles. Eu i-am întrebat pe colegii mei din UE: „De ce aţi făcut asta?”. Ei mi-au răspuns: „Aşa s-a întâmplat”. Mai devreme sau mai târziu această problemă trebuie soluţionată”, a declarat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă joi, 17 decembrie.

Amintim că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nici nu vrea să audă de retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană. El susţine că aceştia asigură pacea şi că plecarea lor poate avea loc doar odată cu recunoaşterea independentei Transnistriei.

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Sergey Lavrov, a afirmat că declaraţiile Maiei Sandu cu privire la necesitatea de evacuare a trupelor ruse din regiunea transnistreană sunt „iresponsabile”.

Sergey Lavrov a dat de înţeles că Moscova nu intenţionează să se conformeze acestor solicitări venite de la preşedintele ales al Republicii Moldova. 

Şeful diplomaţiei ruse a spus că militarii ruşi din Transnistria păzesc depozitele cu muniţii de la Colbasna, sugerând că acestea se află într-o stare dezastruoasă şi că există un pericol de securitate dacă acestea nu se vor mai afla sub supraveghere. 

Lavrov s-a arătat indignat şi de afirmaţia Maiei Sandu conform căreia pacificatorii ruşi trebuie înlocuiţi cu o misiune civilă.

Lavrov a accentuat că pacificatorii ruşi, ca şi cei moldoveni şi ucraineni, se află în zona de securitate în urma unor decizii care au fost luat în formatul de negocieri „5+2” şi au fost acceptate de OSCE. Potrivit lui, pacificatorii respectivi au rolul de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune. Şeful diplomaţiei ruse susţine că anume aceşti pacificatori au oprit războiul de pe Nistru şi au menţinut conflictul îngheţat.

După ce Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte, ea a declarat în mai multe interviuri că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Maia Sandu a precizat că ea nu spune nimic nou, deoarece aceasta mereu a fost poziţia oficială a Chişinăului, pe care ea o va promova în continuare. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Moscova a reacţionat critic de fiecare dată când Maia Sandu a vorbit despre necesitatea de retragere a trupelor ruse, fie prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, fie prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitrii Peskov.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri