Deputat Platforma DA: Vom folosi toate modalităţile legale pentru ca proiectele votate ieri să nu devină legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr Liviu Vovc susţine că „pe ultima sută de metri a acestui Parlament, prioritate pentru majoritatea ŞorDon nu sunt problemele oamenilor, dar împărţirea schemelor şi a promovarea unor interese”. Parlamentarul a declarat că formaţiunea va folosi toate modalităţile legale pentru a nu permite ca proiectele votate în şedinţa de miercuri să devină legi, transmite IPN.

„Sub umbrela aşa-ziselor idei nobile de uşurare a accesului la medicamente a populaţiei, se propune apariţia farmaciilor mobile, revederea modalităţii de formare a preţurilor de achiziţie şi reducerea adaosurilor comerciale la medicamentele compensate. Spun aşa-zisele, deoarece, în realitate, au cu totul alt interes. În realitate aceste proiecte au drept scop crearea unui monopol al marilor jucători pe piaţa farmaceutică şi dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine, precum şi a farmaciilor mici individuale”, susţine Liviu Vovc.

Potrivit lui, „aceste tarabe pe roţi vor comercializa necontrolat orice substanţe medicamentoase, de la antibiotice până la anabolizante, practic fără posibilitatea de control din partea autorităţilor a calităţii, originii, modalităţii de păstrare şi preţului acestora.

„Încă un proiect de modificare prevede parcă reducerea preţului la medicamentele compensate, prin limitarea şi diminuarea adaosului comercial pentru depozite la 4% şi farmacii – 8%. Dar, în realitate, prin aceste modificări, medicamentele compensate vor dispărea de pe rafturile mai multor farmacii independente, şi mai ales din farmaciile din localităţile rurale şi cele din spitale. Şi acest lucru se va întâmpla deoarece depozitele vor avea interes să vândă medicamente compensate doar în cadrul reţelelor proprii de farmacii. Pe când, dacă depozitul ar vinde unor farmacii individuale sau din spitale, venitul lor va fi de doar 4%”, explică deputatul.

Acesta a mai spus că cel mai cinic amendament este de a scoate limita pentru adaos comercial la medicamentele care se vând fără prescripţie medicală. Adică vitaminele, antiviralele, bronhodilatoarele, medicamentele care se folosesc în tratarea infecţiei COVID-19 vor putea fi vândute de farmacii la preţul care si-l doresc farmaciile, adaosul comercial nemaifiind reglementat de lege.

„Cetăţenii trebuie să ştie. Odată cu votarea acestor proiecte, mai multe farmacii pur şi simplu nu vor mai putea activa şi în scurt timp îşi vor sista activitatea. Se va începe monopolizarea pieţei farmaceutice. Vor dispărea medicamentele ieftine de pe piaţa, iar cele care se vând fără prescripţie medicală se vor scumpi”, a mai spus Liviu Vovc.

Proiectul de lege ce vizează farmaciile mobile a fost votat, împreună cu alte proiecte, inclusiv proiectele bugetelor de stat şi politica bugetar-fiscală, în şedinţa Parlamentului de miercuri, 16 decembrie, care s-a încheiat aproape de miezul nopţii. Documentele au fost votate, fără dezbateri, de către deputaţii Fracţiunii PSRM şi ai platformei „Pentru Moldova”, care include şi deputaţii Partidului Şor. Deputaţii din opoziţie nu au fost de faţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite