Tiraspolul nu vrea să audă despre retragerea trupelor ruse: Vor pleca atunci când va fi recunoscută independenţa Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski
În imagine liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nici nu vrea să audă de retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană. El susţine că aceştia asigură pacea şi că plecarea lor poate avea loc doar odată cu recunoaşterea independentei Transnistriei.

Vadim Krasnoselski a afirmat că îndemnurile privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria „nu au nimic cu pacea, ci doar cu escaladarea situaţiei”. 

„Pacificatorii sunt garantul păcii pe pământul nostru. Despre evacuarea lor nici nu poate fi vorba. Mai mult, ne vom opune acestui subiect şi vom împiedica chiar şi discuţiile pe această temă”, a menţionat Krasnoselski.

Potrivit lui, soluţionarea conflictului de pe Nistru nu poate să însemne altceva decât recunoaşterea independenţei Transnistriei. 

„În caz contrar, conflictul nu se va termina. Anume recunoaşterea Transnistriei înseamnă îndepărtarea de conflict. Noi vom deveni buni vecini şi vom merge unul la altul în ospeţie”, a adăugat Krasnoselski.

Amintim că ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Sergey Lavrov, a afirmat că declaraţiile Maiei Sandu cu privire la necesitatea de evacuare a trupelor ruse din regiunea transnistreană sunt „iresponsabile”.

Sergey Lavrov a dat de înţeles că Moscova nu intenţionează să se conformeze acestor solicitări venite de la preşedintele ales al Republicii Moldova. 

Şeful diplomaţiei ruse a spus că militarii ruşi din Transnistria păzesc depozitele cu muniţii de la Colbasna, sugerând că acestea se află într-o stare dezastruoasă şi că există un pericol de securitate dacă acestea nu se vor mai afla sub supraveghere. 

Lavrov s-a arătat indignat şi de afirmaţia Maiei Sandu conform căreia pacificatorii ruşi trebuie înlocuiţi cu o misiune civilă.

Lavrov a accentuat că pacificatorii ruşi, ca şi cei moldoveni şi ucraineni, se află în zona de securitate în urma unor decizii care au fost luat în formatul de negocieri „5+2” şi au fost acceptate de OSCE. Potrivit lui, pacificatorii respectivi au rolul de a menţine pacea şi stabilitatea în regiune. Şeful diplomaţiei ruse susţine că anume aceşti pacificatori au oprit războiul de pe Nistru şi au menţinut conflictul îngheţat.

După ce Maia Sandu a fost aleasă în funcţia de preşedinte, ea a declarat în mai multe interviuri că va pleda pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Maia Sandu a precizat că ea nu spune nimic nou, deoarece aceasta mereu a fost poziţia oficială a Chişinăului, pe care ea o va promova în continuare. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că forţele pacificatoare ruse trebuie înlocuite cu o misiune civilă sub egida OSCE.

Moscova a reacţionat critic de fiecare dată când Maia Sandu a vorbit despre necesitatea de retragere a trupelor ruse, fie prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, fie prin purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitrii Peskov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite