Vlad Plahotniuc: FSB-ul rusesc e supărat pe mine pentru că instituţiile abilitate din Moldova au sistat spălarea a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că nu este cercetat penal în România. El explică că, de fapt, este vorba de o plângere adresată procurorilor români de către fostul om de afaceri Veaceslav Platon la adresa sa. De asemenea, democratul a menţionat că în spatele acestei acţiuni ar sta serviciile speciale ruse.

„Dosarul din România este, de fapt, o plângere făcută de condamnatul Platon, în spatele căruia stă unul dintre serviciile speciale ale Federaţiei Ruse - FSB, serviciu supărat tare pe guvernarea de la Chişinău şi pe mine personal pentru faptul că în Republica Moldova instituţiile abilitate au sistat procesul spălării a peste 22 de miliarde de dolari SUA din Rusia şi s-au apucat să investigheze acest caz, făcându-l pe larg cunoscut în întreaga lume”, a subliniat Vlad Plahotniuc într-un interviu pentru Ziarul Naţional. 

Liderul PDM a notat că, chiar dacă acest proces, această plângere a lui Platon este ghidată de FSB, instituţiile din România sunt obligate, când primesc o plângere, să o verifice, aşa se explică acel dosar de verificare a faptelor.

„Ce înseamnă că apare numele meu în dosar? Nimic altceva decât doar că numele meu a fost scris de Platon în plângere. Atât. Însă, mai multe instituţii media s-au grăbit să dea ştirea că eu sunt urmărit penal, ceea ce e o informaţie total falsă, dezminţită imediat şi de autorităţile din România. A fost un fake news, o manipulare ordinară, care din păcate arată şi cât de independentă e presa aşa-zis liberă din R. Moldova şi cât de pripite îi pot fi interpretările şi concluziile”, a precizat democratul.

Vlad Plahotniuc a vorbit şi despre acuzaţiile killerului Vitalie Proca, cel care l-a acuzat într-un interviu că anume Plahotniuc este comanditarul omorului bancherului rus Gherman Gorbunţov.

„Din ce au anunţat public procurorii din Republica Moldova încă un an în urmă, dacă nu greşesc, există un dosar penal în investigare unde un individ, protejat de acelaşi FSB şi suspectat de organizarea tentativei de omor a lui Gorbunţov, a încercat să-l plătească pe Proca să facă aceste acuzaţii. Dosarul, deci, e pornit cu mult timp înaintea acestui interviu. Asta arată clar cum e situaţia în realitate, arată cine şi ce scenarii murdare stau în spatele interviului”, a specificat liderul PDM.

El a mai adăugat că credibilitatea acelor acuzaţii este zero: „S-a trezit un criminal după atâţia ani să spună diverse lucruri, nu vă pare ciudată această preschimbare radicală a sa? E foarte clar cine l-a trezit şi pentru ce. Haideţi să fim serioşi. Orice om de bună credinţă înţelege că e o declaraţie falsă. Condamnatul acesta este doar o portavoce a altor interlopi, aflaţi încă în libertate, care sunt în serviciul FSB-ului, care controlează unele partide de opoziţie din R. Moldova şi instituţii media”.

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, este cercetat penal în România. Cel puţin aşa arată o ordonanţă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizxată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti, care a intrat în posesia jurnaliştilor moldoveni. Potrivit documentului, dosarul penal pe numele democratului a fost deschis pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani.

Amintim că asasinul moldovean Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani şi 8 luni de închisoare în România pentru tentativă de omor, a oferit un interviu postului de televiziune JurnalTVîn care a afirmat că trebuia să-l asasineze pe bancherul rus Gherman Gorbunţov la comanda liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite