Vlad Gribincea: Numirea lui Ion Druţă la CSJ a fost previzibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europalibera.org
FOTO europalibera.org

Numirea lui Ion Druţă în fruntea Curţii Supreme de Justiţie era de aşteptat. Faptul că a existat doar un singur candidat, nu înseamnă că alţi judecători nu şi-au dorit să participe la concurs, dar rezultatele lui au fost previzibile. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, susţine că era clar că Ion Druţă va fi numit în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, mai ales de către cei care cunosc procesele. 

Potrivit lui, doar Ion Druţă a cerut să-i fie apreciată activitatea pentru a participa la acest concurs. 

„Mie mi-a fost clar cu 3-4 săptămâni înainte de concurs. Având în vedere că nu a existat alt candidat şi era clar că nu există alegere”, spune Vlad Gribincea.

Directorul CRJM a declarat că în cadrul Curţii Supreme de Justiţie sunt 33 de judecători şi nu crede că niciunul dintre aceştia nu a vrut să candideze la fotoliul de preşedinte al instituţiei. La concursurile anterioare pentru această funcţie, Vlad Gribincea spune că erau mai mulţi candidaţi. 

„Doritori sunt. De ce nu au participat la concurs? Probabil pentru că totul este previzibil”, a spus Vlad Gribincea.

Fostul judecător al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cîrnaţ, afirmă că existenţa unei singure candidaturi în concurs se înscrie în limitele legii. 

„Dacă există doar un singur candidat, aceasta nu înseamnă încălcarea legii, dar există principiul alternativei. Orice organ, orice cetăţean trebuie să aibă alternativă. Iată acest principiu al alternativei se încalcă”, spune Teodor Cîrnaţ. Juristul presupune că unii dintre judecători nu au vrut să candideze la funcţia de preşedinte al CSJ pentru ca să nu fie analizate CV-urile lor, activităţile lor anterioare de către jurnalişti.

Pe 3 mai, Ion Druţă a fost numit preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie pentru o perioadă de patru ani. Candidatura lui Druţă a fost unica înscrisă în concursul desfăşurat de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite