VIDEO Un nou partid a părut în Republica Modova. Ion Hadârcă este preşedintele Partidului Liberal Reformator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 1.600 de delegaţi din toată ţara participă la congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator. Noua formaţiune îşi propune să fie una de centru dreapta, cu o doctrină liberală, iar sloganul ei este „împreună avem un viitor european“. Totodată, PLR îşi propune aderarea ţării noastre la NATO.

UPDATE 18.24 Vicepreşedinţii PLR sunt: Boris Gherasim, Tatiana Potâng, Vitalie Marinuţa, Ştefan Chitoroagă, Dorin Duşceac, Vasile Grama şi Gheorghe Şalaru. Secretarul general al partidului este: Roman Clima.

UPDATE 18.04 Copreşedinţii Partidului Liberal Reformator sunt: Ana Guţu cu 1.113 voturi şi Oleg Bodrug cu 892 de voturi.

UPDATE 17.00 Ion Hadârcă a fost ales preşedintele Partidului Liberal Reformator. Ion Hadârcă a adunat 969 de voturi, pentru Vitalie Marinuţa au votat 305 delegaţi. „Sunt profund recunoscător pentru voturile şi pentru încrederea acordată“, a declarat liderul PLR.

UPDATE 14.57 Fostul premier, Ion Sturza:Mulţi mă întreabă dacă am ambiţii politice. Da, le am. În sensul în care vreau să văd Republica Moldova cât mai aproape de UE. Şi eu nu-mi doresc revenirea comuniştilor la putere“. Delegaţii au intrat în procedură de vor, iar rezultatele vor fi anunţate la ora 17.00.

UPDATE 14.44 La funcţia de preşedinte al PLR sunt doi candidaţi: Ion Hadârcă şi Vitalie Marinuţă, pentru aceeaşi funcţie au mai fost propuşi şi Vasile Grama şi Ana Guţu, dar s-au retras. Pentru funcţia de copreşedinte al Partidului Liberal Reformator candidează Ana Guţu, Tatiana Potâng şi Gheorghe Şalaru, pentru aceeaşi funcţie au fost propuşi Oleg Bodrug şi Ion Hadârcă, dar s-au retras.

În cadrul congresului urmează să fie adoptată decizia de constituire a Partidului Liberal Reformator, să fie aleasă conducerea formaţiunii şi să fie adoptate statutul, programul şi simbolistica partidului.

„Ne propunem să construim un partid care să modernizeze viaţa politică a Republicii Moldova şi să devină un garant al integrării europene a statului nostru”, a spus în ajunul evenimentului Ion Hadârcă.

Sunt aşteptaţi la eveniment fostul premier Ion Sturza (despre care s-a zvonit ca va fi ales preşedinte), liberalii de peste Prut Ramona Mănescu, ministru Transporturilor, şi Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Se laudă cu realizări, înainte de creare

Potrivit politicianului, principarea realizare a avut loc în primăvară, când a fost votat Guvernul. „Salvarea cursului european al Republicii Moldova este cea mai importantă realizare. Am prevenit demararea alegerilor anticipate“, a declarat astăzi liderul reformatorilor care au plecat din PL. O altă realizare menţionată de Ion Hadârcă este „repunerea în drept a limbii române“.

Deputatul liberal din Parlamentul României Florin Ciurariu i-a felicitat pe reformatori şi le-a dorit ca în momentul aderării Republicii Moldova la UE să fie un premier liberal cum a fost la Bucureşti.

Fostul premier Valeriu Muravschi a spus că-şi pune mari speranţe în noul partid. A promis să-i ajute pe liberali-reformatori cu ce o să poată şi le-a sugerat să se încerce să se cureţe, căci doar astfel vor păstra din credibilitate.

Fostul prefect de Soroca Ana Bejan a menţionat, în discursul său, că ar fi bine să fie aduşi cât mai mulţi tineri în acest partid, tineri şcoliţi în afară.

În luna aprilie, un grup de liberali au semnat o declaraţia de reformare a formaţiunii, nemulţumiţi de modul în care se luau deciziile în PL-ul condus de Mihai Ghimpu. Solicitările la acea dată vizau eficientizarea proceselor democratice în interiorul partidului, modernizarea clasei politice şi schimbarea modalităţii de alegere a liderilor prin vot secret. Ca urmare a acestei declaraţii, semnatarii, printre care şi şapte deputaţi, doi miniştri, cinci viceminiştri, au fost excluşi din Partidul Liberal. Ulterior, grupul liberalilor reformatori a negociat şi a semnat cu PLDM şi PD constituirea Coaliţiei Pro-Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite