Sesizare la Curtea Constituţională: liberalii reformatori cer abrogarea Legii cu privire la concepţia politicii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Guţu spune că nu-şi mai doreşte o lege primitivă în legislativ FOTO: Adevărul
Ana Guţu spune că nu-şi mai doreşte o lege primitivă în legislativ FOTO: Adevărul

Un grup de deputaţi în frunte cu Ana Guţu au înregistrat o sesizare la Curtea Constituţională. Deputaţii Ion Hadârcă, Valeriu Saharneanu, Anatol Arhire, Oleg Bodrug şi iniţiatorul principal Ana Guţu vor ca magistraţii de la Înalta Curte să declare neconstituţională concepţia politicii naţionale adoptată în 2003 de majoritatea comunistă.

Legea a fost adoptată în Parlamentul Republicii Moldova acum 10 ani, cu 62 de voturi ale deputaţilor comunişti. „Aceştia au ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia, care s-a expus negativ asupra acestui proiect.  Conţinutul legii reia pasaje întregi din programul electoral al PCRM din 2001, vine în contradicţie cu realitatea istorică a Republicii Moldova şi sfidează adevărul ştiinţific referitor la limba vorbită“, se spune în demersul parlamentarilor.

Semnatarii au sesizat Curtea Constituţională  în privinţa contradicţiei dintre conţinutul legii şi art. 5 al Constituţiei Republicii Moldova  „Nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului“.

„Ideea de abrogare a acestei concepţii s-a născut încă în 2009, dar nu a existat un consens între membrii AIE. Acum, cred că avem toate şansele să abrogăm această lege primitivă, care, indubitabil, sfidează identitatea noastră. Sper ca Curtea Constituţională să ne facă dreptate“, şi-a exprimat încrederea Ana Guţu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite