VIDEO Moldoveni reţinuţi la Odesa pentru că aveau agăţată de maşină o panglică „Sfântul Gheorghe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de turişti din Republica Moldova a fost reţinut vineri, 19 mai, la Odesa, de câţiva activişti ucraineni, din cauză că moldovenii ar fi avut agăţată de antena maşinii o panglică „Sfântul Gheorghe”. Mai mult, cetăţenii s-au ales şi cu roţile sparte.

Din imaginile video înţelegem că este vorba de patru persoane din Moldova, un bărbat şi trei femei, reţinute de activiştii ucraineni în timp ce moldovenii se deplasau cu automobilul pe o stradă oraşul Odesa. 

Cetăţenilor moldoveni au fost întrebaţi de ce au intrat pe teritoriul Ucrainei cu panglica „Sfântul Gheorghe”.

Unul dintre activişti a întrebat „a cui este Crimeea”? La care moldoveanca a răspuns „rezolvaţi-vă problemele singuri”.

Activiştii ucraineni au chemat şi poliţia pentru a întocmi un proces-verbal administrativ pe acest caz.

Rada supremă de la Kiev a adoptat pe 16 mai 2017 o lege care interzice confecţionarea şi propagarea panglicii Sfântul Gheorghe. Purtarea panglicii în public este penalizată cu amenzi de până la 2.500 de hrivne (96 de dolari) şi cu arest administrativ de 15 zile.

Panglica îşi are originea din timpurile împărătesei Ecaterina a II-a din Rusia şi a fost reînviată în URSS în anul 1945.

Kremlinul a relansat-o în anul 2005 ca simbol al victoriei asupra nazismului în Al Doilea Război Mondial. După agresiunea rusă asupra Ucrainei începută în martie 2014, ea a devenit un simbol al separatiştilor pro-ruşi din Ucraina şi al expansiunii ruseşti. Din acest motiv, panglica a fost interzisă pînă acum în Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite