Veaceslav Ioniţă: Am descoperit o schemă de spălare de bani de jumătate de miliard la Banca de Economii în care este implicat şi Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Ioniţă anunţă noi dezvăluiri
Veaceslav Ioniţă anunţă noi dezvăluiri

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a anunţat astăzi că a constatat o schemă de fraudare la Banca de Economii, de unde în ultimele trei luni au fost scoase peste 120 de milioane de lei

În lipsa unui cvorum şedinţa Comisiei, Economie, Buget şi Finanţe convocată la cererea deputaţilor liberal-reformatori pentru a discuta cazurile Banca de Economii (pierderea controlului statului asupra băncii), concesionarea considerată ilegală a Aeroportului Internaţional Chişinău s-a transformat într-o şedinţă de dezvăluiri a unor scheme de devalizare a BEM.

„În această schemă sunt firme offshore, firme din România etc. Am documente care demonstrează acest lucru. Deja am primit ameninţări că voi fi scos din comisie. Deocamdată situaţia este stabilă la BEM, dar problema este mult mai gravă, sper că toate organele se vor autosesiza. Voi informa toate ambasadele, organizaţiile internaţionale, inclusiv Banca Mondială, care anterior s-a arătat îngrijorată de situaţia de la BEM”, a declarat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei.

„În ultimele luni, am adunat dovezi că banii au fost scoşi din bancă prin credite false. Informaţia pe care o deţinem mai trebuie completată, dar suma ar putea ajunge la jumătate de miliard de lei. Urmează să primim şi alte date", a spus parlamentarul.

Potrivit lui Ioniţă schema era următoarea: pentru un imobil ce valorează doar un milion de lei, o firmă lua un credit de 30 de milioane de lei, după care banii ajungeau la alte firme, iar Banca de Economii rămâne doar cu gajul.

Deputatul susţine că unul dintre beneficiari ar fi chiar liderul partidului liberal-democrat Vlad Filat.

image

Una dintre schemele prin care este devalizată Banca de Economii SURSA Comisia Economie, Buget şi Finanţe

Deputatul a rugat pe foştii săi colegi din partidul liberal-democrat să se abţină de la atacuri şi să aştepte reacţia organelor de anchetă.

Deocamdată nu a fost nici-o reacţie din partea Băncii de Economii şi a lui Vlad Filat, preşedintele PLDM. În acelaşi timp de la şedinţa comisiei au lipsit deputaţii democraţi şi liberal-democraţi.
Anterior, Ioniţă a acuzat Guvernul că prin pachetul de legi pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului se vor aduce prejudicii bugetului de stat de aproape un miliard de lei. Cu toate acestea, proiectele au fost promulgate de preşedintele ţării.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite