Urmează o săptămâna fierbinte! Meteorologii anunţă temperaturi de până la 37 de grade. Sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor scădea spre sfârşitul săptămânii. FOTO Arhivă Adevărul
Temperaturile vor scădea spre sfârşitul săptămânii. FOTO Arhivă Adevărul

Pe moldoveni îi aşteaptă câteva zile caniculare, cu temperaturi care ies din limitele normalului pentru această perioadă din an. Astfel, a doua săptămână din luna iulie vine cu temperaturi ridicate şi cu maxime care vor ajunge la 37 de grade Celsius.

Astăzi, temperaturile vor urca până la 33 de grade Celsius, presiunea atmosferică va fi normală, iar vântul va bate slab. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra la mijlocul săptămânii când termometrele vor indica între 35 şi 37 de grade Celsius, informează Serviciul Hidrometeorologic de stat. 

Temperaturile mari, periculoase pentru sănătate

Valurile de căldură pun în pericol sănătatea oamenilor, arată un raport recent dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială de Meteorologie. Riscurile pentru sănătate sunt majore, cu atât mai mult cu cât sute de persoane au căzut victime acestui fenomen, care afectează din ce în ce mai multe state.

„Specialiştii nu le acordă suficientă împortanţă la ora actuală, dar valurile de căldură reprezintă un pericol real pentru sănătate. Nu au un impact la fel de mare precum furtunile tropicale sau indundaţiile, dar pot avea consecinţe severe”, a atras atenţia, în raport, Maxx Dilley, reprezentantul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, adăugând că sunt necesare eforuri comune pentru a soluţiona din timp aceste probleme.

Recomandările medicilor

Temperaturile ridicate pot crea o senzaţie de disconfort, atrag atenţia medicii, care au o serie de recomandări pentru populaţie. În perioada de caniculă trebuie evitată expunerea la soare între orele 11.00 - 18.00, însă dacă este necesară expunerea la orele amiezii, specialiştii susţin că ţinuta folosită trebuie să fie una adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, medicii recomandă să nu se consume alcool, nici măcar bere sau vin, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea.

Cafeaua şi alte băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină sunt şi ele de evitat, la fel cum nici băuturile carbogazoase nu ar trebui consumate.

Medicii recomandă, însă, consumul de fructe şi legume proaspete. Aceiaşi specialişti afirmă şi că o doză de iaurt poate produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În ceea ce priveşte activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, specialiştii recomandă evitarea lor. În plus, în perioada caniculară este esenţial ca populaţia să păstreze legătura cu vecinile, rudele şi cunoştinţele care sunt în vârstî sau suferă de diferite dizabilităţi, mai notează medicii.

Maximele vor scădea însă spre sfârşitul săptămânii. În weekend se prevăd ploi cu descărcări electrice, iar temperaturile vor ajunge până la 25 de grade Celsius.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite