Un nou punct de trecere la frontiera moldo-română. Leova-Bumbăta a fost deschis în regim de testare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta activează inițial pe timp de zi, fiind al șaptelea de la frontiera moldo-română. Acesta a fost inaugurat în prezența oficialilor de pe ambele maluri ale Prutului, care afirmă că va contribui la reducerea timpului de așteptare în celelalte vămi.  

Punctul de trecere Leova-Bumbăta activează în regim de testare. FOTO: Mai.gov.md
Punctul de trecere Leova-Bumbăta activează în regim de testare. FOTO: Mai.gov.md

Noul punct de trecere a frontierei a fost deschis în regim de testare, activând între orele 08:00-20:00 și fiind permisă trecerea peste podul plutitor a vehiculelor de până la 3,5 de tone.

,,Pentru început, punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta va funcționa pentru anumite categorii de transport, pentru ca specialiștii să poată efectua toate analizele necesare asupra unui regim de funcționare optim. Acum, pentru noi este mai important să asigurăm traversarea frontierei de stat chiar dacă procesarea se va face ceva mai lent, dar pentru un număr de cetățeni, de unități de transport care au nevoie să-și crească mobilitatea”, a declarat ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco. 

,,O nouă poartă spre Europa”

Oficialii ambelor state afirmă că acesta va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier și va degaja, în special, traficul în punctul de trecere, Leușeni-Albița, care este în prezent cel mai solicitat punct de la granița moldo-română. 

,,Deschidem o nouă poartă spre Europa. Punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta este o soluție abordată pe timp de criză în condițiile bugetare restrânse, născută din nevoie de a conecta Republica Moldova la Europa, de a ajuta Ucraina să-și transporte mărfurile, de a sprijini țările Europei în asigurarea unui flux constant de aprovizionare. Leova-Bumbăta este o soluție de a micșora șantajul Rusiei asupra țărilor noastre în blocada impusă pe ruta de transport de mărfuri de pe Marea Neagră”, a menționat Ana Revenco. 

,,Noul punct de frontieră se alătură, așadar, celor șase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier deschise traficului internațional la frontiera Românei cu Republica Moldova. Punctul de trecere a frontierei Albița a fost până acum cel mai solicitat punct atât de călători, cât și de mijloace de transport. Aflat la aproximativ 40 de km de Albița, operaționalizarea punctului de trecere a frontierei Bumbăta-Leova va contribui la degajarea traficului la Albița și va asigura creșterea fluenței la traficului de călători și mărfuri între România și Republica Moldova”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode. 

De asemenea, în opinia lui Lucian Bode, acesta vine la pachet și cu beneficii economice. 

,,Sunt convins că acest punct va contribui și la dezvoltarea economică la nivel regional și local pe ambele maluri ale Prutului, impulsionând și facilitând schimburile și relațiile comerciale dintre statele noastre”, a adăugat ministrul. 

Lucian Bode a mai menționat că, până în anul 2027, autoritățile ambelor state planifică să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova. 

Startul lucrărilor de construcție a podului plutitor a fost dat în vara anului trecut, iar costurile se ridică la peste 260 de milioane de lei, bani alocați din bugetul țării vecine. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite