Trei moldoveni, reţinuţi şi bătuţi de forţele speciale transnistrene în Zona de Securitate

0
0
FOTO novostipmr.com
FOTO novostipmr.com

Trei moldoveni au fost atacaţi şi deposedaţi de bunuri în valoare de 10.000 de lei de către reprezentanţi aşa-numitelor forţe de ordine transnistrene, în timp ce se aflau la pescuit pe malul drept al Nistrului, scrie portalul Deschide.md cu referire la un raport al delegaţiei moldoveneşti în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Potrivit sursei respective, incidentul s-ar fi produs pe 30 aprilie curent, pe râul Botna, lângă satul Chiţcani din raionul Slobozia.

Cei trei cetăţeni moldoveni, M. Gârlac, Iu. Sevastian şi V. Pâslari, se aflau la pescuit pe râuleţul Botna când au fost atacaţi de un grup de persoane îmbrăcate în formă de camuflaj şi în civil. Cele 10-15 persoane au atacat grupul de pescari cu avertismentul „lucrează OMON!” (OMON fiind o structură a forţelor cu destinaţie specială). Imediat, persoanele s-au prezentat ca fiind angajaţi ai forţelor de ordine din Transnistria.

Informaţia a fost prezentată de către delegaţia Chişinăului la Comisia Unificată de Control în timpul reuniunii din 18 mai, notează deschide.md.

„Reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene au aplicat forţa asupra unor persoane care nu au opus rezistenţă, fără a oferi explicaţii, utilizând mijloace speciale, cauzând vătămare corporală, dar şi pagube materiale în valoare de 10.000 de lei, prin confiscarea a trei biciclete şi a unui telefon mobil Lenovo”, se menţionează în declaraţia delegaţiei moldoveneşti la CUC.

Delegaţia a menţionat că, pe lângă loviturile cu pumnii şi picioarele, au fost folosite cătuşele, fapt demonstrat de expertiza medicală. În pofida faptului că Iu. Sevastian se afla la pământ, împotriva acestuia a fost folosite gaze lacrimogene.

În timpul acestor acţiuni, de grupul atacatorilor s-a apropiat o persoană înarmată cu un pistol, care a pus capăt acţiunilor violente ale atacatorilor. Cetăţenii moldoveni au fost băgaţi cu forţa în două automobile: Golf şi Niva, ambele cu numere de înmatriculare de Transnistria. Bicicletele au fost încărcate în Niva. Cetăţenii moldoveni au fost transportaţi la un „punct vamal transnistrean” ce se află în apropierea satului Hagimus, Căuşeni, unde au fost întocmite procese-verbale cu privire la o pretinsă „trecere ilegală a frontierei de stat a Transnistriei”.

La întrebarea unde pot apela pentru a-şi recupera bicicletele şi telefonul le-a fost oferit un număr de telefon din regiunea transnistreană. Apoi, cele trei persoane au fost transportate într-o clădire din Tighina, unde au fost ţinute până la orele 14:00 ale aceleiaşi zile, fiind lăsate să plece după ce fiecare a achitat câte o amendă de 184 de ruble transnistrene.

Delegaţia moldovenească în cadrul CUC a constatat că incidentul încalcă mai multe prevederi, printre care şi Protocolul privind libera circulaţie în Zona de Securitate din 13 ianuarie 2017.

Delegaţia a constatat că aflarea în Zona de Securitate a reprezentanţilor a forţelor cu destinaţie specială este ilegală.  

Chişinăul a mai constatat că asemenea acţiuni au menirea de a destabiliza situaţia în Zona de Securitate şi atmosfera pozitivă creată ca urmare a deciziei din 13 ianuarie privind libera circulaţie în Zona de Securitate. Delegaţia moldovenească a cerut prezentarea unui raport care să explice în detaliu incidentul din 30 aprilie.  

Delegaţia moldovenească în Comisie a difuzat un apel cu privire la incidentul ce a avut loc pe 30 aprilie 2017, apel în care se condamnă obstacolele impuse artificial liberei circulaţii a persoanelor prin Zona de Securitate, precum şi încălcarea drepturilor acestora de către aşa-numitele structuri de forţă transnistrene. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite