Strateg al Kremlinului, despre protestul din PMAN: „Un maidan susţinut de Occident”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul rus şi unul din strategii Kremlinului, Vasili Kaşirin, consideră că protestul de la Chişinău este un maidan deosebit de cele care au mai fost şi are ca scop aducerea la puterea a unor forţe pro-occidentale.

Potrivit novostipmr.com, Kaşirin a declarat, într-un interviu, că cetăţenii din Republica Moldova au ieşit la protest din motive absolut sincere şi demne de laudă, fiind dezamăgiţi de regimul oligarhic şi corupt aflat la putere, dirijat din umbră de Vladimir Plahotniuc. Potrivit expertului rus, este evident că protestatarii sunt folosiţi în interese politice, iar Occidentul speră că, astfel, vor veni la putere o guvernare mult mai docilă şi mai convinsă ideologic.

Vasili Kaşirin s-a arătat convins de faptul că în spatele acestor proteste se află oameni cu viziuni pro-occidentale, pro-europene şi pro-româneşti, care au susţinerea politică a forţelor occidentale. „Nu am date despre sursa asigurării materiale a acestor acţiuni, dar este clar că astfel de manifestări necesită resurse financiare semnificative. Organizatorii trebuie să deţină şi mijloace de informare în masă”, a menţionat colaboratorul principal al filialei de la Tiraspol a Institutului rusesc de cercetări strategice RISI.

Potrivit lui Kaşirin, tehnologiile utilizate în organizarea acestor proteste au fost demult testate cu succes, inclusiv în spaţiul post-sovietic. „Observăm că s-a organizat încă un maidan, dar unul specific Republicii Moldova. Timpul va arăta dacă va fi unul în favoarea organizatorilor. Principalul aspect caracteristic al acestui maidan constă în faptul că noua putere pro-occidentală încearcă să dea jos de la putere vechea putere care nu este la fel de pro-occidentală. Astfel de situaţii nu am mai întâlnit în cazul maidanurilor”, a precizat expertul rus.

 Vasili Kaşirin a mai declarat că, imediat după demararea protestelor, experţii vorbeau despre transformarea Platformei „DA” în partid politic, însă nu este clar cine va fi liderul noii formaţiuni. În opinia istoricului rus, conducătorul partidului ar putea fi fostul ministru al Educaţiei de la Chişinău, Maia Sandu, care este „favorita diplomaţiei Uniunii Europene şi a SUA”.  

Referitor la conflictul transnistrean, expertul rus a exclus posibilitatea unei destabilizări a situaţiei în regiune, deoarece nicio forţă din exterior nu-şi doreşte acest lucru.

Amintim că Vasili Kaşirin, unul din strategii Kremlinului, a fost expulzat în octombrie 2014 din Republica Moldova, fiind suspectat de acţiuni privind destabilizarea situaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite