Socialiştii explică de ce nu au semnat Declaraţia privind consensul naţional: PAS, PLDM, PPDA s-au compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova explică, prin intermediul unui comunicat de presă, de ce nu a semnat „Declaraţia comună privind consensul naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional”, pe care şi-au pus semnătura liderii PLDM, PAS, PPDA, PCRM şi PN. Socialiştii afirmă că nu vor contrasemna declaraţii semnate de partide care prin implicare au dus la distrugerea ţării.

„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi reiterează poziţia privind neacceptarea categorică a iniţiativei Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal. Apreciem iniţiativa în cauză drept o încercare disperată a PDM-ului fălit de a evita un eşec iminent la viitoarele alegeri parlamentare”, se arată în comunicat.

PSRM declară că nu va contrasemna careva declaraţii semnate de PLDM, Platforma „DA” şi Partidul „Acţiune şi Solidaritate”, precum şi alte partide care s-au compromis prin implicare la distrugerea ţării, timp de opt ani de zile.

„Aceste partide, liderii sau reprezentanţii lor poartă răspundere directă pentru complicitate la lovitura de stat criminală din 7 aprilie, 2009. Timp de 8 ani, ei au distrus economia ţării, au declanşat un genocid social, au contribuit la sărăcirea populaţiei. Eu au fost implicaţi direct în deturnarea miliardului, în ruinarea celor trei bănci şi în delapidarea activelor publice. Au închis peste 200 de şcoli în toată ţara şi au aruncat în stradă mii de învăţători. Au făcut să degradeze relaţiile cu partenerul nostru strategic – Federaţia Rusă. Fără a consulta poporul Moldovei, au impus ţării Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ei au contribuit la trecerea, de facto, a Moldovei, sub administrare din exterior din partea SUA, Uniunii Europene şi României. Ei au promovat şi promovează activ ideea de aderare a Moldovei la blocul militar NATO”, afirmă socialiştii.

Amintim că cinci partide din Republica Moldova, două parlamentare şi trei extraparlamentare, au semnat o „declaraţie comună privind Consensul naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional”. Este vorba de Partidul Comuniştilor, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Partidul Socialiştilor, care l-a fel se pronunţă împotriva sistemului uninominal, nu a semnat.

Prin semnarea acestui document, formaţiunile politice enumerate fac un apel către moldovenii din ţară şi de peste hotare, către Comisia de la Veneţia, partenerii de dezvoltare, organizaţiile internaţionale, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, că semnatarii documentului solicită retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral. 

Partidele în cauză susţin că, prin introducerea sistemului uninominal de vot, Partidul Democrat doreşte să rămână în „mod fraudulos şi prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite