Smirnov şi Antiufeev sunt acuzaţi în Rusia de trafic de arme din depozitele armatei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mihail Bergman va reprezenta Tiraspolul la Moscova
Generalul Mihail Bergman va reprezenta Tiraspolul la Moscova

Generalul Mihail Bergman, reprezentant special al Transnistriei în Federaţia Rusă a depus la Comitetului rus de Investigaţii (Sledkom) o cerere şi un set de documente care demonstrează implicarea foştilor lideri de la Tiraspol în comerţ cu arme, răpire de oameni şi inginerii financiare, relatează cotidianul Kommersant în pagina electronică.

În demersul său depus la organele de anchetă din Rusia, Bergman susţine că Igor Smirnov, fostul lider de la Tiraspol şi Vladimir Antiufeev, exşef al securităţii din regiune, împreună cu alte persoane au creat şi condus o organizaţie criminală, care a activat circa 20 de ani.

Generalul susţine că deţine dovezi incontestabile a furtului de arme din depozitele armatei a 14-a dislocate în Transnistria, dar şi a faptului că acestea au fost vândute în statele din fosta URSS.
Acuzaţiile lui Bergman nu se limitează la traficul de arme. În solicitare el menţionează şi implicarea lui Smirnov şi Antiufeev în răpirea persoanelor ce le puneau piedici în cale busnessului lor criminal.

Reprezentanţii Comitetului rus de Investigaţii deocamdată nu au confirmat iniţierea unei anchete în baza cererii depuse de Mihail Bergman.

Armele din Transnistria pe mâinile teroriştilor

Anterior generalul rus a declarat la Publika TV că armele din depozitele armatei ruse au ajuns în mai multe ţări din regiune.

„Eu întotdeauna mi-am dorit să facem ordine - să vedem unde a ajuns armanentul. Scriu cărți despre asta, dar nimeni nu dorește să facă nimic în acest sens, să facă investigații. Asta pentru că mult din acel armament a ajuns în posesia unor oameni influenți din Rusia, Belarus, Moldova. Și în Moldova au ajuns, dar nu vreau să dau nume acum", preciza Bergman.

Acesta mai susţinea că din depozitele militare de la Colbasna au dispărut și două "bombe murdare".
"Ele sunt ca bombele atomice, dar fără emisie de lumină și radiație. În rest, se comportă la fel: la explozie iau formă de ciupercă și vă asigur că efectul psihologic e foarte mare asupra oamenilor. Nimeni nu vrea să investigheze unde au dispărut aceste două bombe, care ar putea ajunge în mâinile teroriștilor", mai spunea generalul.

Totodată el afirma că toate schemele criminale treceau prin fostul ministru al securității, Vladimir Antiufeev.

Bombele din Transnistria pe mâinile terorişitilor

Amintim că anterior Sledkom a iniţiat o anchetă contra lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider de la Tiraspol, acesta fiind acuzat că a delapidat asistenţa financiară acordată de Rusia în valoare de 160 de milioane de ruble (peste 3,7 milioane de euro) împreună cu Oleg Brizitki, vicepreşedintele băncii din Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite