SIS îi atenţionează pe moldovenii care afişează Z-ul rusesc: Generează în societate riscuri de subminare a convieţuirii paşnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a comunicat că atestă „un comportament iresponsabil al unor cetăţeni care prin etalarea şi propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri şi formulele de salut, generează în societate riscuri de subminare a convieţuirii paşnice a poporului multietnic şi multilingv al Republicii Moldova”.

Potrivit SIS, în conformitate cu art. 9 lit. p) Legea nr. 619/1995 privind organele securităţii statului, art. 5 din Legea nr. 54/2003 privind contracararea activităţii extremiste, SIS a realizat acţiuni cu scop de profilaxie în raport cu unele persoane, care au proliferat în public embleme grafice şi insigne tendenţioase ce pot provoca situaţii de conflict, pe motive de ură ideologică, politică şi naţională.

SIS informează că orice îndemn la război sau aţâţare a vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice este interzis prin Legea privind contracararea activităţii extremiste şi poate cădea sub incidenţa codului penal

„În acelaşi timp, considerăm că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conştientizat potenţialul impact şi consecinţele negative ale acestor fapte pentru societate, în context, Serviciul de Informaţii şi Securitate reiterează apelul către cetăţeni de a se abţine de la acţiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale. SIS, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept competente, va continua măsurile profilactice îndreptate spre prevenirea fenomenelor legate de discursul de ură şi a altor activităţi ilicite menţionate, se spune într-un comunicat emis de SIS.

Amintim că, recent, la Bălţi, un şofer şi-a lipit pe automobil Z-ul rusesc. Tot la Bălţi, mai multe autovehicule ale refugiaţilor ucraineni au fost vandalizate. Anumiţi indivizi au scris „Z” pe maşinile respective.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite