Şase noi bănuiţi de corupţie în dosarul certificatelor de vaccinare anti-Covid false. CNA a făcut percheziţii la Centrul de Sănătate Stăuceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţer CNA, FOTO simbol
Ofiţer CNA, FOTO simbol

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, care anchetează eliberarea de certificate de vaccinare anti-Covid false, au făcut percheziţii vineri, 4 februarie, la Centrul de Sanatate Stăuceni. Patru medici, un intermediar şi un registrator din cadrul instituţie sunt bănuiţi de trafic de influenţă. Aceştia ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti COVID-19, fără imunizarea de facto.

În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că cel puţin 20 de persoane au primit certificate de imunizare la spitalul din Stauceni, chiar dacă la momentul “vaccinării” împotriva Covid se aflau peste hotarele ţării. Datele anchetei arată că, sumele pretinse şi primite de angajaţii instituţiei medicale ar varia între 1.500 şi 6.000 de lei, pentru un certificat şi introducerea informaţiei despre vaccinare în Registrul de evidenţă.

Astfel, verificările din cadrul percheziţiilor vizează modul în care datele cu privire la vaccinare au ajuns în baza de date. Potrivit anchetei, procedura nu a fost respectată, iar informaţia cu privire la ambele doze de vaccin era introdusă în registrul electronic în intervalul 20:00 – 21:00, după încheierea programului de muncă. De asemenea, plasarea informaţiei despre vaccinare se efectua de mai mulţi utilizatori decât persoana responsabilă de jure.

Amintim că, anterior un medic şi trei intermediari au fost învinuiţi de trafic de influenţă la eliberarea certificatelor de vaccinare anti-Covid în aceeaşi cauză penală. Dosarul cuprinde zeci de episoade, documentate în perioada septembrie  - decembrie 2021, şi a fost pornit în urma unor informaţii operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupţie.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite