Republica Moldova, printre țintele din discursul lui Putin. Expert de la Chișinău: A mințit în direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul tradiționalei conferințe ,,Linia directă cu Vladimir Putin”, liderul de la Kremlin a declarat că Rep. Moldova care este ,,una dintre cele mai sărace țări din Europa” nu are mare valoare în CSI și ea nu-și dorește să renunțe la gazele la prețuri destul de mici din Federația Rusă, afirmațiile fiind calificate drept minciuni de expertul moldovean, Andrei Curărari, care vine și cu argumente în acest sens.

În cadrul tradiționalei conferințe, liderul de la Kremlin a vorbit despre Rep. Moldova. FOTO: Arhivă
În cadrul tradiționalei conferințe, liderul de la Kremlin a vorbit despre Rep. Moldova. FOTO: Arhivă

,,Dacă Moldova nu dorește să participe la procesele de integrare în spațiul post-sovietic, aceasta este alegerea ei. Este deja una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar țara primește resurse energetice la prețuri destul de mici și apoi să se uite la Germania, care cumpără gaz din SUA cu 30% mai scump, la fel și pe alte domenii. De exemplu, piața rusească de produse agricole este folosită activ de producătorii din Republica Moldova. Dacă nu vor să o folosească, nici nu trebuie. Unde vor duce ei aceste produse? Ei mai spun că renunță la gazul nostru, dar, în realitate, desigur că nu renunță. Cum vor, așa să facă”, a declarat Vladimir Putin.

În același timp, liderul de la Kremlin, din nou, a comentat decizia Republicii Moldova de a ieși din spațiul CSI, după ce în toamna acestui an a afirmat că-n așa mod țara își pierde identitatea.

,,Pentru noi nu prezintă mare valoare prezența acestei țări în CSI. Dar suntem gata să-i primim, nu renunțăm și nu respingem pe nimeni”, a punctat acesta.

Afirmațiile președintelui rus sunt departe de realitate, susține expertul asociației WatchDog din Republica Moldova, Andrei Curăraru. 

 ,,Vladimir Putin a mințit în direct când a vorbit despre Moldova la tradiționala conferință “Linia directă cu Vladimir Putin. El a spus că exporturile între statele Uniunii Economice Euroasiatice sunt în continuă creștere, și s-a întrebat retoric ce se va întâmpla cu producătorii moldoveni dacă nu vor mai avea acces pe piața rusă. Exporturile din Moldova către UE sunt de 13 ori mai mari decât cele către Federația Rusă și sunt în continuă creștere, spre deosebire de cele în Rusia. Iar piața de acolo nu mai este una crucială pentru noi. Și referitor la gaz, Putin la fel a mințit când a spus că livrează Moldovei gaz ieftin, deși de un an noi nu mai cumpărăm gaz de la Gazrpom, iar cel livrat în stânga Nistrului este mai scump decât ce oferă piețele europene. Putin și-a finalizat tirada despre Republica Moldova spunând că nu vede valoarea ei în CSI și aici suntem de acord, mai mult, e tot mai greu să vezi valoarea CSI pentru Republica Moldova”, a conchis specialistul.

În vara acestui an, autorităţile de la Chişinău au anunţat că Republica Moldova se va retrage treptat din CSI, decizie luată pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite