Republica Moldova, printre cele mai corupte ţări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În
2015, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 33 puncte. FOTO Arhiva Adevărul
În 2015, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 33 puncte. FOTO Arhiva Adevărul

Republica Moldova ocupă locul 103 din 168 de ţări în clasamentul privind indicele corupţiei elaborat anual de organizaţia Transparency International. Astfel, ţara noastră este mai coruptă decât state precum Bosnia şi Herţegovina, Macedonia sau Albania.

Cea mai puţin coruptă ţară este Danemarca cu un scor de 91 de puncte, urmată de Finlanda cu 90 de puncte şi Suedia - 89 de puncte. În partea opusă se situează Coreea de Nord şi Somalia, cu 8 puncte fiecare. Cel mai mare regres al indicelui corupţiei s-a înregistrat în Brazilia care a înregistrat cu 5 puncte mai puţin, comparativ cu anul 2014. Progrese semnificative au fost înregistrate în Mongolia şi Guatemala. 

Două treimi din ţările incluse în clasamentul 2015 au un scor mai mic de 50 de puncte, ceea ce denotă existenţa unor probleme grave în prevenirea şi combaterea acestui fenomen. Media indicelui corupţiei pentru ţările UE este de 65,5 puncte pentru anul 2015 şi 34, 7 pentru ţările din Parteneriatul Estic.

Republica Moldova, mai coruptă decât în 2014

În 2015, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 33 puncte, cu două puncte mai puţin decât în anul 2014, rămânând pe locul 103 din 168 de ţări incluse în clasament. Căderea în cascadă a trei guvernări, multiplele carenţe în realizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi Acordului de Asociere Republica Moldova – UE au diminuat încrederea populaţiei în capacitatea guvernanţilor de a face faţă corupţiei, susţine Transparecy International Moldova. 

Organizaţia atenţionează factorii de decizie asupra faptului că extinderea continuă a fenomenului corupţiei, capturarea instituţiilor statului şi ignorarea revendicărilor protestatarilor ar putea periclita parcursul european al Republicii Moldova, submina dezvoltarea democratică a ţării şi genera acte de violenţă în masă.

Transparency International a lansat Indicele Percepţiei Corupţiei, astăzi, 27 ianuarie la Berlin. IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite