Republica Moldova ar putea primi încă 20 milioane de euro pentru sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova depinde de importurile de resurse energetice
Republica Moldova depinde de importurile de resurse energetice

Ţara noastră ar putea beneficia de granturi în valoare de până la 20 de milioane de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P), anunţă Ministerul Economiei.

Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică, la propunerea Ministerului Economiei, a decis semnarea acordului de finanţare cu E5P.

Potrivit ministerului granturile oferite de Fondul E5P pot fi folosite atât pentru proiecte de asistenţă tehnică, cât şi pentru cele de investiţii. Prin intermediul fondului vor fi finanţate proiecte de eficienţă energetică şi de mediu, ce vor avea ca scop ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, gestionarea şi reciclarea deşeurilor.

Potrivit regulilor de asociere la Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, ţările ce vor să beneficieze de granturile acordate de E5P trebuie să vină cu o contribuţie proprie. Republica Moldova va contribui la fond cu un milion de euro.

Ministerul Economiei a purtat negocieri cu reprezentanţii Fondului E5P, în vederea eşalonării contribuţiei proprii a Moldovei pe parcursul unei perioade de cinci ani.

Fondul E5P reprezintă un fond cu un capital de circa 93 de milioane de euro, ce a fost iniţiat în anul 2009 de către guvernul Suediei în colaborare cu instituţiile financiare internaţionale (BERD, BEI, Grupul Banca Mondială, Corporaţia Financiară a Mediului Nordic şi Banca Nordică de Investiţii). Fondul are rolul de a acorda sprijin financiar în vederea creşterii eficienţei energetice în ţările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Cele mai multe dintre ţările Parteneriatului Estic sînt extrem de dependente de energia importată, fapt ce necesită utilizarea cât mai eficientă a acesteia. E5P este parte din răspunsul strategic la problemele de energie, permiţînd autorităţilor municipale de a investi în proiecte concrete de eficientizare a energiei.

Republica Moldova îşi acoperă circa 80% din consumul de energie electrică şi 100% de gaze naturale din importuri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite