Directorul Agenţiei pentru Eficienţa Energetică este proprietarul firmei ce va livra instituţiei tehnica pentru audit

0
0

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat al treilea act de constatare în privinţa lui Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE). S-a stabilit că acesta a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii, al conflictului de interese, precum şi cel al incompatibilităţilor, anunţă Ziarul de Gardă.

Încălcările pe segmentul veniturilor şi proprietăţii s-au manifestat prin nedeclararea a două imobile (un apartament şi un teren), a şase conturi bancare şi a unor pachete de acţiuni în diverse societăţi comerciale. Pentru acestea el riscă să fie cercetat conform prevederilor art.352 (1) Cod Penal.

Conflictul de interese a fost depistat după ce în cadrul unei licitaţii organizate de ADR Nord (Agenţia de dezvoltare regională Nord) şi de GIZ (Agenţia pentru cooperare internaţională a Germaniei) cu scopul achiziţionării echipamentului pentru audit energetic destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, a fost desemnată drept câştigătoare o societate comercială a cărui fondator şi asociat unic este Mihail Stratan, potrivit zdg.md.

În ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor, încălcarea acestuia a fost exprimată prin deţinerea, de către Mihail Stratan, a funcţiei de administrator al unei societăţi comerciale, concomitent cu funcţia de director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, a constatat CNI.

Dacă în primul caz actul de constatare este definitiv, celelalte două acte pot fi contestate în instanţa de contencios administrativ.

După mai multe runde de discuţii, membrii Comisiei au ajuns la concluzia, că neajunsurile admise de către şeful AEE reprezintă încălcări ale legislaţiei în vigoare. Totodată, rezultatele controlului au arătat că aceste scăpări nu au fost cu intenţie, fapt care a motivat Comisia să claseze cauza respectivă.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite